ПКВ о значају имунизације: Без здраве нације, нема ни успешне привреде

НОВИ САД: У Привредној комори Војводине одржана  је онлајн презентација – „ Значај имунизације за привреду АП Војводине“.
p
Фото: pkv.rs

О значају имунизације за привреду говорили су председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић.

Вучуревић је истакао да је имунизација важна за очување здравља запослених, јер без здраве нације нема ни успешне привреде.

Протекла година  коју је обележила пандемија изазвана ковидом – 19, утицала је на глобалну економију.  Према подацима Народне Банке Србије ове године очекује се економски опоравак од кризе, уз стопу раста бруто домаћег производа у распону од 5 % до 6 %. Тај раст ће бити вођен домаћом тражњом и извозом , за шта су неопходни опоравак екстерне тражње и масовна вакцинација, која се очекује и код нас и у свету у овој години. Расту ће допринети  и правовремени и адекватан одговор носилаца економске политике у Републици  Србији и по том основу – обезбеђени повољни услови финансирања и очувани производни капацитети и радна места. За мере Владе које су до сада  спроведене издвојено је око 8 милијарди евра.

Иако вакцинација улива оптимизам, поготово што је Србија међу водећим земљама у свету по броју вакцинисаних у односу на број становника, пандемија још увек није завршена.

Што се тиче Војводине, у јануару 2021. године статистика показује да се бележи раст индустријске  производње  међугодишње посматрано од 2, 2, %. Укупна вредност спољнотрговинске робне размене у јануару износила је 970 милиона евра, а извоз је остварен у вредности од 484, 7 милиона евра што представља повећање од 3, 2 % у односу на извоз остварен у јануару 2020. године.

Гојковић је истакао да је  протекла година била  изазов не само за здравствени сектор,  већ и за привреду Републике Србије –  да кризу изазвану пандемијом ковида – 19 на најбољи начин савлада.

Осим повећања привредних активности сада се бележи и пораст активности везане за индустријску производњу што охрабрује. У Војводини тренутно послује 30.000 привредних субјеката, 65.000 предузетника који уоквирују више од 600.000 запослених у покрајини.

Важно је истаћи да су они били ту за здравствени систем у сваком виду подршке за задравствени систем у протеклом периоду. Желимо да наставимо тим темпом и због тога је важно да се привредницима објасни значај имунизације , а највећи економски подстицај који држава у овом тренутку може да пружи управо је имунизација. Само активно успешним програмом имунизације, који држава и спроводи можемо омогућити да се изборимо с кризом и да се вратимо нормалним токовима живота. Потребна је озбиљна едукација запослених и руководилаца у привреди.

Гојковић је нагласио да нема већег економског подстицаја од имунизације.

Сви заинтересовани привредници и запослени могу да се јаве Привредној комори Војводине и Покрајинском сeкретаријату за здравство за детаљне информације о начину масовног вакцинисања запослених у привреди поручено је на крају онлајн презентације.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести