План ЕУ за већу конкурентност и економску сарадњу у региону

БЕОГРАД: Економским и инвестиционим планом за Западни Балкан, Европска унија жели да повећа конкурентност, подржи зелену и дигиталну економију, повећа обим економске сарадње међу земљама региона и подстакне реформе, као и да користи приступања ЕУ буду опипљивије људима.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

То је оцењено на данашњем панелу који је холандски институт "Клингендел" организовао с регионалном мрежом организација цивилног друштва "Think for Europe", наводи се у саопштењу Центра за европске политике (ЦЕП) и подсећа да је овим планом ЕУ предвидела до девет милијарди евра за период од 2021. до 2027. године.

Додаје се да план утврђује кључне области за пројекте и инвестиције на Западном Балкану, у које спадају стварање одрживих транспортних и енергетских мрежа, еколошка и дигитална обнова, јачање конкурентске способности приватног сектора, подршка здравству, образовном систему и социјалној заштити.

Како је речено на панелу, иако у самом плану нема условљавања за добијање те помоћи, јасно је да би та средства земље Западног Балкана требало да искористе да испуне критеријуме за улазак у ЕУ - унапреде владавину права, јавну управу, демократске институције и правосуђе, привредне реформе...

Алан Џонс из Генералног директората Европске комисије за проширење и суседску политку каже да је ЕУ донела овај план јер је препознала потребу за подршком и убрзањем "економске конвергенције", односно приближавања економског стандарда ЕУ и земаља Западног Балкана.

Навео је да ЕУ жели да повећа конкурентност, подржи зелену и дигиталну економију, ослободи економски потенцијал региона, повећа обим економске сарадње међу земљама региона и подстакне реформе.

Програмска директорка ЦЕП-а Милена Лазаревић казала је да ће гарантним фондом, Економски и инвестициони план ЕУ имати додатну вредност посебно имајући у виду да је, како каже, економска помоћ у последње време често долазила из делова света који "нису најдемократскији, са често прикривеним условима".

Симонида Кацарска из македонског Европског политичког института оцењује да овај план показује "људско лице" процеса приступања и има за циљ да користи приступања ЕУ буду опипљивије људима.

"Жеља ЕУ је да ради на изградњи будућих држава чланица ЕУ, и то показује овим планом", рекла је она, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести