Планули с рафова пиво из Бањске, вино из Велике Хоче

– Производи српских произвођача с Косова и Метохије планули су с рафова продавница у централној Србији и очекујем да ће се број производа ускоро повећавати – изјавио је за РТС државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић поводом недавног, први пут организованог пласмана производа с КиМ у централну Србију.
d
Фото: Dnevnik.rs

– Производи из прве туре су планули, али су поручене довољне количине, тако да су полице пуне. Наишли смо на одличну реакцију, продаја је добра, захваљујем људима који купују те производе који су квалитетни.

Стојановић, који је иницијатор таквог пласмана производа, додаје да ће с трговинским ланцима утврдити који се производи могу добро продати, и да ће се на основу тога планирати производња на Косову и Метохији.

Нови Сад је први град у којем се могу купити вина и производи земљорадничких задруга с КиМ, а има их и у продавницама „Универекспорта” у Београду.

У плану је да и други пољопривредни производи стигну на рафове

– Продају се вина из Велике Хоче, сушено воће из Зубиног Потока и пиво из Бањске, а у плану је да и други пољопривредни производи стигну на рафове – наводи Стојановић, и додаје да очекује да ће се у продавницама у централној Србији наћи и хладно цеђени сокови и смрзнуто тесто.

Фото: Dnevnik.rs

Истиче да држава не треба да замени тржиште, али да треба да им помогне да имају повољније услове.

Објашњава да „Метохија”, као државна фирма, откупљује производе с Космета и дистрибуира их у „Универекспорту”, и најављује да ће разговарати и с другим трговинским ланцима и затим утврдити који производи би се добро продавали.

– С тим информацијама планираћемо производњу на КиМ и охрабривати људе да произведу такве производе, да то што се произведе има и тржиште. Албанци су изоловали наше произвођаче, бојкотују њихове производе, зато је то једино дугорочно одрживо решење да наши привредници имају стабилно тржиште и приходе – навео је Стојановић.


Косметски кутак у Новом Саду

Како је рекла Ивана Симин, запослена у Косметском кутку у Новом Саду који је недавно отворен у пасажу хотела „Војводина”, то је изложбени простор у којем суграђани могу видети о каквим је производима реч. Осим тога, замишљен је и као инфо-пулт, где се могу добити све информације о косовским производима који су доступни код нас.

– У понуди су сушено воће Земљорадничке задруге „Зубин Ппоток”, док две винарије из Велике Хоче нуде црно и бело вино и розе – казала је Ивана Симин. – Осим тога, продаје се и пиво „газиместан” из Бањске.

По њеним речима, продајна места у Новом Саду су „Универекспортови” објекти „Алба” и „021. У Београду постоје још три продајна објекта.  


Указао је на то да, међутим, сви произвођачи морају да испуне одређене стандарде, у чему ће имати подршку кроз Регионалну развојну агенцију Косова и Метохије.

– Основни задатак те агенције је да помогнемо да што брже премосте административне препреке. Позивам све мале произвођаче да се потруде, верујем да ће им се на крају исплатити – рекао је Стојановић. – Трудићемо се да заједно прођемо препреке које прави Приштина, и да се производи нађу тамо где им је крајње одредиште – на тржишту централне Србије.

Е. Дн. – И. Миклоши

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести