ПЛАТА 200.000 ПЛУС БАКШИШ АЛИ НИКО НЕЋЕ ОВАЈ ПОСАО Газде с тешком муком проналазе запослене

Сезона на приморју тренутно је главни проблем, јер док поједини одлазе из земље тражећи посао у угоститељству, домаћи власници кафића и ресторана запошљавају странце.
w
Фото: Pixabay.com

Додатни проблем је што су током пандемије, многи запослени у угоститељству који су били приморани да напусте своја радна места, у међувремену променили своје занимање.

– Ми преко лета не зарађујемо, али покушавамо да одржимо квалитет услуге – рекао је власник кафане Војин Цуцић.

Сезона на приморју је и ове године оставила наше угоститеље без радника. Ако ништа друго, важимо за добре раднике. Ипак, угоститељи и током лета гледају да пруже максималну услугу.

– Шанкери и конобари су људи одавде, Републике Српске, из унутрашњости Србије. Направили смо такве бонусе да ко ради као на приморју, пошто тамо људи раде 6 дана дуплу смену, један дан одмарају, могу да имају плате без бакшиша и до 200.000 динара. То је неки нови начин мотивације, тако смо се шалили да ћемо да уведемо уторком и средом масаже – рекао је Цуцић.

– Људи углавном траже квалификоване раднике који имају искуство од минимум 4 до 5 година. То баш и није тако једноставно наћи – рекла је Андреа Шислер Бабић из рекламне агенције за понуду послова у угоститељству.

Фото: Pixabay.com

Посла има, али нема ко да ради

-Те неке прљавије послове како их зовемо, послове хигијене, прања судова, то наши људи неће да раде. Ми смо почели да завршавамо радне дозвола за Кубанце И Боливијце. Они су нам више за помоћне послове у кухињи - открио је Цуцић. Ипак, овакви проблеми у угоститељству нису сезонски. Потичу још из времена короне, када је угоститељство било несигуран бизнис.

- Све је то неки зајам за враћање, пошто су се послодавци бахатили, ако ти нећеш да радиш има ко хоће. А сада је дошло време радника, сада ми морамо мало да истрпимо. И онда ће доћи неки баланс - додао је Цуцић.

- Доста послодаваца и даље вуче те неке репове недостатка радника. Има доста радника који се нису вратили у уготитељство, без обзира што су завршили угоститељске школе - рекла је Шасић.

Фото: Pixabay.com

Свако има своју рачуницу

- Мислим да је тај новац тамо крваво зарађен новац. Ради се по цео дан, немаш приватан живот, ниси кући. Има локала где може да се заради исти новац, ако не и више – рекао је Цуцић.

- Остао сам због добрих услова. И што сам дуги низ година овде. Они су свесни када оду тамо, па се сконцентришу на посао, па раде цео дан. Али да овде радиш по цео дан, где те свако зове, дођи овде, дођи онде, то је мало теже - рекао је шанкер Марко.

Једно је сигурно. Зарада у јачем локалу у Србији једнака је заради у просечном локалу на приморју.

курир.рс/Б92

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести