ПЛАТНИ РАЗРЕДИ Шта је потребно а шта праведно?

БЕОГРАД: Примена новог начина обрачуна зарада у јавном сектору очекује се догодине будући да је Влада Србије раније одлучила да одложи примену Закона о систему плата запослених у јавном сектору за 2020. годину јер су, како је саопштено, потребне додатне финансијске анализе.
Isplata/Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

То практично значи да се до 1. јануара 2020. одлаже примена прописа о платним разредима, односно правило „једнаке плате за исти посао".

Стручњаци указују да је реч о сложеном послу који се не може одмах спровести у дело већ постепено, а синдикати деле тај став и истичу да је важно да они такође буду укључени у даље анализе и предлоге решења.

Циљ је да за исти посао у свакој служби плата буде једнака, као и да се запосленима учинак праведно мери кроз уводење јединствене основице за цео јавни сектор и прецизно дефинисаних коефицијената.

Након доношења одлуке о одлагању Закона почетком новембра, из Министарства државне управе и локалне самоуправе, објашњено је да је реформа система плата изузетно важан процес који треба да уреди систем плата и радних односа свих запослених у јавној управи.

Како истичу, битно је да се коначно зна ко колико за који посао треба да заради, а да се притом обезбеди боље управљање и кадровима и јавним финансијама. 

"Током целог процеса, Влада Србије је укључивала све синдикате, стручну и заинтересовану јавност у циљу проналажења најбољег решења. 

Реформа подразумева промене из корена у одређивању плате, напредовања по учинку и обезбеђивању транспарентније и фер расподеле зарада", наводе у министарству. 

Будући да је реформа изазвала велику пажњу и заинтересованост јавних служби у жељи да се поправи њихов положај, започете су финансијске анализе договорених поступака.

"Одлучено је да је неопходно урадити додатне финансијске анализе током 2019. године, како би реформа дала пун ефекат од самог почетка своје примене, почетком 2020. године. Оваква одлука пре свега почива на уважавању свих потреба запослених јавних служби, а не угрожавајући достигнуту фискалну стабилност", саопштено је из Министарства државне управе.

Влада Србије почетком новембра одлучила је да одложи, поред Закона о систему плата запослених у јавном сектору и Закон о запосленима у јавним службама.

Увођење платних разреда за запослене у јавним службама предвиђено је Законом о систему плата у јавном сектору који је усвојила Скупштина Србије 14. децембра 2017. године. 

Тада је усвојен и Закон о запосленима у јавним службама, који предвиђа да ће за исти посао у свакој служби плата бити иста.

План је био да се запосленима праведно мери учинак.

Професор Економског факултета Мирољуб Арсић каже за Танјуг да је значајан посао већ урађен јер је држава већ прикупила податке о радним местима и сада располаже информацијама ко ради на којим местима, колико су плаћени запослени, и на основу тога може да упоређује податке.

„Важно је да се види које зараде су ниске, а које претерано високе и да се на основу оправданих критеријума и у односу на сложеност посла, одговорност и ризике одреде циљни односи у оквиру јавног сектора. То је потребно достићи у наредних неколико година и није могуће ођедном“, објашњава Арсић.

Такође, то ће доста зависити и од економских показатеља, односно нивоом раста БДП-а.

„Није ствар само у стручним аспектима, који нису једноставни. Постоје и интересне групе којима су сада веће плате од онога што би одговарало објективним параметрима, па се природно, противе увођењу платних разреда. Они који сада имају високе плате у односу на објективне карактеристике и критеријуме и којима је најављен спорији раст зарада вероватно су против увођења платних разреда“, објашњава.

Председник УГС Синдиката Независност Зоран Стојиљковић такође каже да је овај посао изузетно сложен.

Наводи да је расправа пре три месеца завршена без коначног ефекта, да су синдикати учествовали у преговорима око платних разреда и да се нада да ће поново бити део даљег тока преговора.

"Имате бројне службе са високо образованим људима попут просвете, не можете их држати испод стандарда а са друге стране постоје и тржишни импулси, односно да буду задовољни и запослени у здравству, медицинске сестре и здравствени радници...", објашњава Стојиљковић за Танјуг.

Како каже, "ово је посао у који се морају укључити синдикати".

"Синдикати су заинтересовани за ову причу коју није једноставно завршити и предстоје озбиљне припреме и разговори и што се више пажње посвети томе, то ће бити боље", сматра Стојиљковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести