Плужаревић: "Фрушка гора неће бити магацин на отвореном"

Ко се ових дана колима запути у заштићена подручја Националног парка „Фрушка гора“, за задовољство боравка на свежем ваздуху и вишој надморској висини мораће да издвоји 300 динара по возилу.
е
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

То је, ипак,  прелазно решење док, како за „Дневник“ каже помоћник директора „НП Фрушка гора“ за заштиту и развој Константин Плужаревић, не буде омогућена куповина годишњих улазница, које ће коштати 600 динара за пунолетне грађане, а за оне од осам до 18 година 300 динара, док деца до осам година имају бесплатан улаз.

– Мада је и раније Закон о заштити природе дозвољавао накнаде, држава је сада донела Закон о накнадама за коришћење јавних добара, чиме су прописи усклађени с регулативама Европске уније – навео је Плужаревић. – Закон, који је предложило Министарство финансија, почео је да важи од 1. јануара, и прописао је максималне цене накнада за сва јавна добра у Србији и тиме их услагласио на целој територији државе. Из тога закона ми смо донели одлуку о накнадама, за чију пуну примену ћемо бити спремни најкасније до почетка наредне године.

Закон и из њега изведен ценовник накнада уводи велике новине и промениће начин на који су грађани до сада перципирали и користили Фрушку гору. За највећи број Бачвана и Сремаца који свакодневно прелазе гребене највеће војвођанске планине, вероватно је најзначајнија ставка плаћање проласка кроз подручје Националног парка.

– Пролазак кроз Парк плаћаће сви, без обзира на одредиште. То се односи и на пут преко Венца, као и правце Раковац–Врдник, Беочин–Бешеново и Свилош–Лежимир. Ми ћемо изаћи у сусрет свима који гравитирају Фрушкој гори и редовно је посећују, тако што ћемо омогућити годишње карте, које су вишеструко повољније од дневних улазница. Тренутно радимо на томе да осавременимо систем контроле и наплате и да нађемо најбољи начин да заштитимо Фрушку гору – каже Константин Плужаревић.

Плаћања неће бити ослобођени ни камиони, тегљачи, аутобуси, комби возила. За све те категорије предвиђене су карте у трајању од једног сата, чији се распон креће од 100 до 300 динара, једнодневне у распону од 300 до 1.700 динара и годишње од 1.200 до 12.000 динара.

– Накнаду ће плаћати и запуштени објекти у Националном парку, а којима ми не управљамо, као што су бројна одмаралишта. Њихови корисници су до сада били ослобођени такси, али сада ће бити приморани на то да их уреде или ставе у функцију да не би својим изгледом нарушавали изглед Националног парка. Уведене су накнаде и за викендице које се налазе у Парку, а плаћања су ослобођени једино они који живе на заштићеном подручују – истиче Плужаревић.

Новим ценовником, између осталог, одређене су и накнаде за вађење минералних сировина, коришћење вода и водопривреде, као и за енергетску, телекомуникациону и саобраћајну инфраструктуру. Ко, на пример, сакупља шумске плодове и животиње као што су пужеви, дневно ће плаћати 120 динара, недељно 450, а годишње 1.800. Ловци могу платити 3.200 динара годишње за лов у Националном парку, док је цена по дану 225.

– Приход од накнада уложићемо у побољшање стања заштићеног природног добра. Уредићемо планинарске стазе, одморишта, видиковце, значајне локалитете... Унапредићемо и систем заштите и биодиверзитет флоре и фауне. Ми то и сада чинимо, али ћемо на тај начин имати више новца за ту намену. То је прва година у којој издајемо решења, правимо катастар објеката у Парку, а промене набоље видеће се за годину до годину и по. Очекујемо да смањимо криволов, бесправну сечу шуме и брање гљива, да побољшамо квалитет управљања Парком, као и да понудимо бољи квалитет садржаја за посетиоце. Фрушка гора ће бити много чистија, уређенија и доступнија, дивљач и шуме заштићеније, а планирамо и да уложимо више у рибарство – објашњава Плужаревић.

По његовим речима, Национални парк, који је окружен са 45 месних заједница, непрестано је под ударом оних који тај дар природе злоупотребљавају.

– До сада је НП „Фрушка гора“ био као магацин на отвореном, где је свако долазио и узимао шта је хтео. Да у сваком месту око Парка имате по једног таквог, то вам је 50 проблема дневно – наглашава Плужаревић.

У ценовнику и жичаре и снежни топови

У одлуци о накнадама може да се примети и да су одређене таксе и за неке нетипичне објекте, бар када је о Фрушкој гори реч. Наиме, предвиђена је годишња наканада од 27.000 динара по хектару трасе за жичаре и ски-лифтове, те за уређаје за прављење вештачког снега. Стога није нереално предвидети да ће на војвођанској лепотици у наредним годинама заживети и снежни спортови.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Дилема око снимања

Дилему у јавности изазвала је информација да ће се у Националном парку „Фрушка гора“ наплаћивати фотографисање. Плужаревић каже да то значи да онај ко плати 2.000 динара за фотографисање током целог дана, добија ауторско право на те фотографије, те да је та одредба предвиђена законом. Иначе, дан снимања играног филма коштаће 12.250 динара, документарца 5.000, док ће дан снимања реклама износити 20.000 динара.

 Светозар Крстић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести