Почеле припреме за поправку одлагача у Колубари, има угља

ЛАЗАРЕВАЦ: Директор површинских копова у РБ Колубара Срђан Алимпијевић изјавио је да су већ почеле припреме за поправку одлагача на коме је ноћас избио пожар на копу Тамнава Западно поље и да ће врло брзо бити укључен други одлагач, као и да није угрожена производња угља.
kolubara, tanjug
Фото: Танјуг

Он је казао да је реч о главном копу у Рударском басену Колубара који даје највише угља за термолектране у Обреновцу и да без обзира на пожар, који је угашен, багери за угаљ раде по плану и без застоја.

Алтернативна решења су се одмах нашла, додао је Алимпијевић.

"У застоју је тренутно јаловински систем. Врло брзо ће урадити реконструкцију и замену одлагача, укључити други који ће то урадити. У некој даљој перспективи ово се неће одразити (на производњу угља). Угља ће бити довољно и неће трпети термоелектране и грађани", навео је Алимпијевић.

Како је рекао, још се не може изнети процена штете, док се не сагледа цела ситуација.

"Одлагач може да се поправи и већ од данас кренуле су припреме за поправку како не би трпела производња угља и јаловинских система", нагласио је Алимпијевић.

Подсетио је да је до пожара дошло око 21.15 сати и објаснио да је запаљена трака 2 на одлагачу 4 (АЕРС 12.000).

"Пожар је захватио из пријемног букера траку 2 и пренео се на траку 3. Брзом интервенцијом, ватрогасци су спречили већу хаварију. Гумени транспортер на тракама 2 и 3 је изгорео и дошло је до оштећења одлагалишне траке. Она је дужине 60 метара, састављена из три сегмента, од којих су два претрпела хаваријско оштећење", навео је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести