Почели преговори с ММФ-ом, једна од тема и нови аранжман

БЕОГРАД: Званични разговори представника Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда почели су данас и трајаће до 23. априла, а једна од тема биће и нови економски програм који би ММФ подржао нефинансијским, саветодавним аранжманом.
mmf.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Разговори су данас почели пленарним састанком, који је одржан у видео формату, а настављени су на тему монетарне политике и финансијског система, саопштила је Народна банка Србије.

На пленарном састанку, делегацију Републике Србије предводила је гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у ММФ-у, а мисију ММФ-а предводио је Јан Кејс Мартејн. У разговорима је учествовао и министар финансија Синиша Мали са сарадницима.

Разговори који су данас почели, одвијају се у оквиру консултација по члану IV Статута ММФ - а и трају до 23. априла.

Током мисије биће размотрена актуелна фискална, монетарна и укупна макроекономска кретања у контексту пандемије ковид-19.

Поред тога, консултације по члану IV Статута Међународног монетарног фонда подразумевају и свеобухватну анализу макроекономског оквира у којем се спроводе политике, као и изгледа за даљи раст.

Анализа укључује и адекватност економске политике, екстерну стабилност и одрживост спољног дуга земље.

Истовремено, овом приликом започеће и разговори о основама новог економског програма који би ММФ подржао нефинансијским, саветодавним аранжманом.

С обзиром на снажан напредак који је Србија остварила у претходних осам година, нови аранжман биће фокусиран на очување постигнутог и подршку наставку спровођења структурних реформи на путу трасираног снажнијег и одрживог привредног раста.

Редовне консултације по члану IV Статута обављају се са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције Међународног монетарног фонда, а претходне консултације с Републиком Србијом обављене су средином 2019.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести