Почели радови на проширењу граничног прелаза Хоргош

ХОРГОШ: На Хоргошу је данас обележен почетак радова на реконструкцији и доградњи тог граничног прелаза на српско-мађарској граници, а обележавању су присуствовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, председником Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и градоначелник Суботице Стеван Бакић.
Танјуг/Александра Ћирић
Фото: Танјуг/Александра Ћирић

"Велико је задовољство бити данас на Хоргошу, само два дана након што смо пустили брзу пругу од Београда до Новог Сада и најавили да ћемо за две године завршити пругу до Суботице, а онда и се и годину дана касније повезати са главним градом Мађарске", рекао је Момировић.

Он је оценио да се по свему овоме види да степен којим се интегрише Србија са пријатељима из Мађарске нема преседана у прошлости.

"Ми морамо да се повежемо са земљама Европске Уније, а дефинитивно немамо бољег пријатеља од Мађарске. Зато проширујемо овај најфреквентнији гранични прелаз у нашој држави", рекасо је Момировић.

Пастор је нагласио да после нешто мало више од три месеца од потписивања уговора данас присуствују почетку радова.

"Ови радови изузетно су значајни јер отварају потпуно нову перспективу не само за државу него и за овај део Србије. Север Бачке дефинитивно престаје да буде део периферије и постаје део централе и простора где се најкрупније и најзначајније ствари дешавају", истакао је Пастор.

Он је рекао да тако доживљава инфраструктурне радове, као што су изградња пруге од Београда до Будимпеште, изградња пруге од Сегедина до Суботице, проширење граничног прелаза Хоргош и проширење граничног прелаза код Бачког Брега.

"Све је то практично поентирање на изузетно добре односе између Мађарске и Србије, чиме се улаже у будућност која ствара потпуно другу перспективу, доноси инвестиције, и побољшава квалитет људи који овде живе", рекао је Пастор.

Момировић је напомнуо да ће када се заврши брза пруга, пруга од Суботице до Сегедина која је јако важна за север Србије, бити потпуно другачија ситуацију у саобраћају у нашој земљи.

"Мислим да сви људи, на територији целе Србије, а поготово Војводине, могу да прате промене које се дешавају. Позивам људе да пробају нови брзи воз "Соко" који од Београда до Новог Сада стиже за 33 минута и виде како изгледа најбоља железничка инфрастуктура и најбољи возови у Источној Европи", додао је министар.

Вредност инвестиције реконструкције и доградње граничног прелаза Хоргош је две милијарде динара, а њом се предвиђа изградња шест нових саобраћајних трака - две нове траке за путнички саобраћај, две за теретни саобраћај и две нове коловозне траке за аутобусе, што ће у великој мери утицати на проходност и смањене гужви на овом граничном прелазу.

"Гранични прелаз Хоргош један је од најфреквентнијих граничних прелаза не само у Србији, него и у целом региону Западног Балкана. То само указује да он не представља "врата" само између Србије и Мађарске, него је он пут пролаза свих земаља Западног Балкана и Европске Уније.

Овај гранични прелаз је такође и онај на ком се у региону бележи најдуже време чекања за улазак или излазак из земље, што значи да ће се овом инвестицијом омогућити повећање капацитета ГП Хоргош, повећање приступачности камионим, аутомобилима и свим путницима и наравно, утицаће се на смањење времена чекања и гужви, што је дефинитивно корак у правом смеру", изјавио је директор Транспортне заједнице Републике Словеније Матеј Закоњшек.

Рок за извођење радова је осамнаест месеци.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести