Почели званични разговори мисије ММФ с делегацијом Србије

БЕОГРАД: Званични разговори представника Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) почели су пленарним састанком у Народној банци Србије. 
mmf
Фото: Tanjug (video)

Делегацију Србије предводи гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, а у разговорима су учествовали и представници Министарства финансија, саопштено је из НБС-а.

Мисија ММФ-а, коју предводи нови шеф мисије Јан Кејс Мартејн, борави у Београду од 9. до 21. маја како би се обавили разговори у вези с другим полугодишњим разматрањем Инструмента за координацију политике, заједно с консултацијама по члану ИВ Статута ММФ.

Том приликом, биће размотрена актуелна фискална, монетарна и укупна макроекономска кретања. 

Разматраће се и реализација утврђених квантитативних и реформских циљева економског програма, подржаног Инструментом за координацију политике, који је Србији у јулу 2018. одобрио Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда. 

Поред тога, биће свеобухватно анализирана општа привредна и финансијска ситуација у Србији у оквиру консултација по члану ИВ Статута Међународног монетарног фонда, као и изгледи за даљи раст. Анализа укључује и адекватност економске политике и мера, екстерну стабилност и одрживост спољног дуга земље. 

Редовне консултације по члану ИВ Статута обављају се са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције Међународног монетарног фонда, а претходне консултације с Републиком Србијом обављене су крајем августа 2017, наводи се у саопштењу НБС.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести