ПОЧИЊЕ ГРАДЊА Прељина - Пожега са 35 мостова и три тунела  

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић присуствоваће сутра почетку изградње деонице аутопута Прељина - Пожега, у дужини од 30,9 километара, на Коридору 11 (Е-763).
Kacige/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Почетак радова је планиран у близини Чачка у 15 часова, најављено је из Председништва.

Извођач је кинеска компанија Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани, а рок за извођење радова је 36 месеци. 

Вредност радова је 450 милиона евра.

Деоница Прељина - Пожега је наставак пројекта изградње аутопута Београд - Јужни Јадран укупне дужине 258 километара.

Скоро трећину трасе на будућем аутопуту од Прељине до Пожеге чиниће мостови и тунели: три тунела, 35 мостова, 11 надвожњака и три петље.

Аутопут Прељина - Пожега је подељен на три мање деонице.

Од Прељине до Пријевора дуж реке Цемернице и малим делом поред Западне Мораве, у дужини до 8,27 километара.

Затим од Пријевора до Лучана би требало урадити 15,51 километар и изградити 20 мостова који ће бити дужи од три километра. Пројектована је и изградња тунела "Лаз" од 1.750 метара.

Трећа поддеоница, од Лучана до Пожеге, протезаће се на седам километара и на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице.

Аутопут од Прељине до Пожеге има велики значај за повезивање Србије и региона, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег аутопута Београд - Сарајево, пошто од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ.

Деоница Прељина - Пожега ће повезати Чачак, Лучане и Пожеге и два округа - Моравички и Златиборски и важан је не само за бржи развој тог дела Србије, већ и за регионално повезивање.

Код Чачка ће се Моравским коридором повезати Коридор 11 и Коридор 10.

У Србији је 2016. на такозваном Коридору 11 (тај путни правац не спада у званичне паневропске коридоре) пуштен у саобраћај аутопут Љиг - Прељина у дужини од 40 км, а ускоро ће бити у саобраћају и цео потез од Обреновца до Прељине у дужини од 102 км.

Кинези са домаћим подизвођачима су при крају градње две деонице: Обреновац - Уб и Лајковац - Љиг. На тој траси је и деоница Уб - Лајковац коју су раније изградили домаћи извођачи.

Такође, Кинези граде и аутопут од Сурчина до Обреновца која би требало да буде готова до краја 2019.

Планирана је и градња деонице Коридора 11 од Пожеге до Бољара на граници са Црном Гором, у дужини од 107 километара.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести