Подршка Светске банке Србији у управљању ризицима

БЕОГРАД: Светска банка (СБ) је покренула нови саветодавни пројекат с циљем да подржи Србију у даљем јачању отпорности на фискалне ризике и смањењу осетљивости на фискалне и економске шокове.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Циљ овог пројекта је да помогне Министарству финансија да оснажи прописе и институције ради бољег управљања фискалним ризицима.

У оквиру Пројекта ће се успоставити сарадња са Министарством у циљу израде модела ризика и механизама за управљање њима, а радиће се и на унапређењу техничких капацитета, како Сектора за праћење фискалних ризика у Министарству, тако и локалних самоуправа са којима он сарађује, саопштено је из београдске канцеларије СБ.

Овај пројекат представља иницијативу у оквиру Програма за управљање државним дугом и ризиком (ГДРМ) Светске банке, који финансира швајцарски Државни секретаријат за привреду (СЕЦО).

Србија се у протеклих 15 година суочила са бројним фискалним ризицима који су негативно утицали на њену економију. Међу њима су глобална економска криза из 2008, стечајеви више пословних банака, катастрофалне поплаве 2014, спасавање јавних предузећа из финансијских тешкоћа, а сада и глобална пандемија.

Сваки фискални ризик који се материјализује постаје оптерећење за државни буџет и фискалну позицију, због чега је функционалан систем мониторинга кључ за одржање стабилности јавних финансија, каже Бранимир Гајић, помоћник министра финансија у Сектору за праћење фискалних ризика.

Додаје да су зато у марту 2019. формирали Сектор за праћење фискалних ризика, задужен за анализирање фискалних ризика у управљање њима, и заговарали покретање овог новог Пројекта под окриљем програма ГДРМ како би додатно унапредили техничке капацитете. Примера ради, поплаве из 2014. проузроковале су привреди, пољопривредним газдинствима, школама, здравственим установама, стамбеним објектима и кључној инфраструктури значајну штету и економске губитке чијисе износ процењује на 1,7 милијарди евра, односно 4,8 одсто бруто домаћег производа (БДП) Србије.

Поред тога, за хитно реаговање на ову елементарну непогоду и обнову након ње било је потребно још 1,3 милијарде евра.

Садашња пандемија Ковида-19 поново је указала на потребу за помним праћењем различитих фискалних ризика и усвајањем стратегија за њихово ублажавање, каже Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Нови Пројекат за управљање фискалним ризиком, истиче он, биће део реформи намењених повратку српске привреде на пут одрживог развоја.

Услед покретања овог новог саветодавног пројекта у Србији, СЕЦО ће повећати буџет програма ГДРМ за 1,5 милиона долара.

Препознавање фискалних ризика и проактивно управљање њима, и то коришћењем мера за смањење ризика, осигурања и других механизама, помаже државама да уштеде јавна средства и боље заштите своје грађане, рекла је Розмари Шлуп, директорка Одељења за макроекономску подршку у СЕЦО-у, наводи се у саопштењу Светске банке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести