Погачар: Фриленсери и Влада Србије без договора

БЕОГРАД: Миран Погачар из Удружења радника на интернету каже да је данашњи састанак у Влади Србије у вези са решавањем питања наплате пореза за фриленсере завршен без договора и да фриленсери не одустају од захтева да се отпишу потраживања за све у претходних пет година.
miran pogacar, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је за Танјуг рекао да су о најновијем предлогу Владе Србије представници Удружења данас разговарали са премијерком Аном Брнабић, директорком Пореске управе Драганом Марковић и представницима Министарства финансија.

"На састанку смо разговарали о предлогу Владе Србије који смо добили јуче. Тај предлог није ни приближно ономе што смо захтевали, а то је да се од октобра 2020. крене са наплатом пореза", каже Погачар.

Навео је да Влада сматра да је њен предлог искорак, али да су у Удружењу апослутно уверени да то није никакво решење проблема.

Погачар је рекао да фриленсери не одустају од свог захтева и најавио протест за 24. април.

Како је раније речено за Танјуг у Министарству финансија, Влада је фриленсерима представила нову понуду на основу које ће око 80 одсто њих бити ослобођено плаћања пореза и доприноса који нису регулисали у претходних пет година.

Такође, тај предлог предвиђа и да држава преосталим фриленсерима отпише све камате и да понуди репрограм у трајању од 10 година.

Пореска управа је у октобру прошле године позвала раднике на интернету да сами обрачунају своја дуговања током претходних пет година уколико нису редовно измиривали своје законске обавезе према држави, због чега су фриленсери негодовали у више наврата у претходном периоду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести