Покренут поступак против добављача производа бренда Apple

БЕОГРАД: Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) покренула је поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против фирми Apcom из Мађарске и Apcom Distribution из Београда, због постојања основане сумње да оне одређују цене „Apple“ производа у даљој продаји у Србији.
epl
Фото: pixabay.com

КЗК је саопштила да су ове фирме повезана привредна друштва, те да су извршене ненајављени увиђаји на четири локације.

КЗК наводи да је анализирала услове конкуренције на тржиштима мобилних телефона и таблета, „смарт” сатова, слушалица и бежичних слушалица, „смарт” ТВ боксова и тастуре и мишева, између осталог и за производе бренда „Apple“.

"Увидом у јавно доступне податке, констатовано је да су цене појединих производа бренда „Apple“ у Србији уједначене код посматраних малопродаваца производа овог бренда, и то без обзира да ли малопродавци имају одређени статус „Apple“ овлашћеног продавца или не, као и без обзира на канал продаје, односно да ли се иста обавља на класичан начин у малопродајним објектима или путем тзв. „online“ продаје", наводи КЗК.

Уочено је и да су цене производа тог бренда више у односу на цене у земљама у окружењу, због чега је Комисија основано претпоставила постојање повреде конкуренције у виду одређивања цена у даљој продаји.

"Односно да друштва Apcom Distribution и Apcom из Мађарске одређују цене „Apple“ производа у даљој продаји", наводи КЗК.

КЗК је позвала сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама, које могу допринети утврђивању чињеничког стања у овом поступку, да им те податке доставе.

 

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести