Политика: Гоша продата кипарској фирми

Словачка фирма "Жос Трнава" пренела је 100 одсто капитала и имовине Фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке на компанију "Lisnart holdings limited" са седиштем на Кипру, пише "Политика".
Fabrika
Фото: Tanjug

Словаци су захтев за промену података у АПР-у поднели 29. марта, у понедељак је трансакција заведена, а радници су о томе обавештени у уторак ујутру.

Како за "Политику" каже Љубомир Савић, председник синдиката Независност у паланачкој фабрици, генерални директор Иван Хемшилд о продаји фирме обавестио их је телефоном у уторак ујутру.

"Очекујемо да би у среду могли да се појаве нови власници, мада је генерални директор исти, пошто је то словачка фирма са седиштем на Кипру. Тек након разговора, надамо се, знаћемо како је предузеће продато. Купопродајни уговор још нисмо добили, а једино из њега може да се види да ли је фабрика продата са дуговањима према држави и запосленима", наводи Савић.


Изненађење за Вулина
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин данас је изјавио да је и за њега изненађење да је "Гоша" променила власника. Вулин је то рекао одговарајући на питања новинара и додао да и њега интересује ко је власник, шта је прихватио, које су његове обавезе...

Он је подсетио да је "Гоша" приватизована 2007. године и да држава не може да нађе решење за приватно предузеће, односно за проблем заосталих зарада у приватном предузећу. Према његовим речима, инспекција рада је два пута суду пријављивала тај проблем, али да није било реакције. 


 

Радници страхују да ли ће нови послодавац имати обавезе према њима, али се ипак надају да ће све бити у реду. Ако се буде по закону радило, јасно је да се не може купити само позитивно пословање већ и дуговања, додаје он.

"Жос Трнава" само држави Србији дугује око четири милиона евра на име пореза и доприноса за раднике. Самим радницима Словаци дугују око 1,8 милиона евра за зараде, док се добављачима дугује више од милион евра, наводи "Политика".

До сада нико од представника словачке компаније није ступио у преговоре са радницима који већ недељу дана штрајкују.

Штрајк је настављен и око 220 запослених не одустаје од намера да оствари своја права - исплату заосталих зарада са припадајућим доприносима, оверу здравствених књижица и редовне плате, наводи Политика.

Синдикати тврде да се радницима дугује између 15 и 20 зарада, да радни стаж није уплаћиван од 2014. а фирма је у блокади од децембра 2013.

Компанија "Жос Трнава" купила је Гошу почетком 2007. путем аукције. У другом надметању Гоша је продата по почетној цени од 140,44 милиона динара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести