Половњаци иду по старим ценама

НОВИ САД: После двомесечног застоја, полако се отвара и тржиште аутомобила у Србији.
polovnjaci polovna vozila
Фото: Tanjug/M.Paunović, ilustracija

По речима менаџера продаје у Ауто-центру „Caruso” у Новом Саду Драгана Топалова, већина продаваца половних аутомобила у Новом Саду није радила практично од половине марта, осим у веома ретким случајевима када је било интересовања купаца. Током претходна два месеца, интресовање купаца било је веома мало, али ових дана ситуација се мења и тржиште почиње да се буди, каже Топалов.

Како додаје, сви почињу да раде, све је више позива, а потенцијални купци заинтерсовани су за различите категорије аутомобила, у зависности од својих могућности. 

По његовим речима, и током ванредног стања половни аутомобли су се увозили у Србију, иако је увоз био отежан и успорен, те је понуда уобичејена. Он напомиње и да застоја на тржишту сличног садашњем никад није било, чак ни током економске кризе 2008. године, током које су у том послу остваривани добри резултати.

Тешко је прогнозирати када би се тржиште могло стабилизовати, али то се, по мом мишљењу, неће десити још наколико месеци. Што се тиче цена половних аутомлбила, не треба очекивати снижења јер су сва половна возила која су у понуди, купљена по тржишним ценама. Могуће је да ће евентуалних снижења бити, али само спорадично. Свакако, не треба очекивати велики пад цене у односу на оне које су важиле до половине марта, односно пре него што је уводено ванредно стање.

Епидемија коронавируса и увођење ванредног стања нису значајно утицали на цене половних аутомобила у Србији, односно на продавце да их коригују, показала је анализа сајта polovniautomobili.com.

Анализа је обухватила 117.000 јединствених огласа физичких лица и трговаца, колико их је укупно било на том сајту од 16. марта, када је уведено ванредно стање, до 16. априла. Показала је да је у периоду од месец дана пре и након почетка ванредног стања, готово идентичан проценат оних који су одлучили да после оглашене продаје додатно спусте или подигну првобитну цену аутомобила.

У периоду од 16. марта до 16. априла, на том сајту је било око 117.000 јединствених огласа, а цена је у просеку спуштена седам одсто у 15.923, односно код 14 одсто. У истом периоду код 4.962 огласа (четири одсто) цена је повећана у просеку десет одсто.


Одлагање и одустајање од куповине

Анализе показују да је око 14 одсто грађана ових дана дефинитивно одустало од куповине аутомобила због пандемије и кризе која је настала, док је две трећине рекло да је куповину одложило: 44 одсто док актуелна ситуација не прође, 22,1 одсто да је одложило, али да ће, ако се појави добра прилика, ипак купити аутомобил.

Да нису одустали од куповине аутомобила рекло је 19 одсто анкетираних.


Када се то упореди с периодом пре увођења ванредног стања, од 14. фебруара до 15. марта, тада је код 15 одсто огласа цена накнадно спуштена, и то у просеку шест одсто, док је код четири одсто огласа из тог периода цена увећана, и то у просеку девет одсто.

Ти подаци нам говоре да новонастала ситуација није значајно утицала на оне који продају аутомобил да коригују, односно спусте или повећају цене својих половних аутомобила, наводи се у анализи.

Сајт је у првој половни априла спровео међу својим регистрованим корисницима анкету о утицају епидемије коронавируса на тржиште аутомобила.

Када је реч о ценама, велика већина анкетираних сматра да оне неће пасти, или ће тај пад бити привремен, односно да ће се цене након укидања ванредног стања вратити на претходни ниво.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести