"Половњаци" преплавили тржиште

За првих шест месеци ове године у Србију је увезено око 76.000 половних возила, а само у јуну 13.000, јавља Радио телевизија Србије.
k
Фото: Youtube Printscreen

Очекује се да ће, због најава евентуалне забране возила старијих од десет година, тај број бити и знатно већи. Наиме, многи ће пожурити да, док су још у могућности, купе јефтинија возила старијих годишта.

Дошли смо у помало парадоксалну ситуацију, кажу стручњаци, да половних аутомобила на тржишту имамо два пута више него што се они траже.

Логика продаваца је да искористе садашње прописе, који омогућавају увоз аутомобила од 2000. годишта, који се на западном тржишту третирају као отпад.

Такви аутомобили се купују за 300 до 600 евра, а овде продају за 1.000 или 1.500 евра, уз зараду од 500 евра, коју немају ни неки продавци нових аутомобила.

"Ми имамо амбицију да кроз расправу разговарамо о томе да укинемо могућност увоза аутомобила који су евро 3", рекао је министар екологије Горан Триван.

Ако је просечно увезено половно возило плаћено 3.000 евра, јасно је да је из Србије отишло више од 220 милиона евра. 

"Та возила су више од десет година стара и чине у укупном броју возила преко 50 одсто. Истовремено, то значи да су то возила најчешће са великом емисијом загађујућих материја", навео је Триван.

Укупно је за пет година у Србију је ушло више од 800.000 половних возила, која су најчешће загађивачи број један, јер се катализатори због цене материјала скидају, а загађење у ваздуху расте.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести