Положен први километар нове брзе пруге између Старе Пазове и Инђије

Руска компанија „РЖД интернешенел” почела је полагање горњег строја колосека за возове брзине до 200 километара на сат на деоници дугој седам километара између Старе Пазове и Инђије.
ф
Фото: Дневник/Бранислав Лучић

Како саопштавају из те компаније, радови на том делу пруге почели су у марту. До сада је очишћен терен, изграђени прилазни путеви за механизацију, демонтирани стари колосеци и елементи контактне мреже, као и спољашњи СС уређаји, а у току је израда планума, дренажних канала и пропуста за одвод воде и перона. Тренутно је на градилишту ангажовано више од 170 људи и 111 јединица грађевинске и железничке механизације.

Та деоница је део пруге од 40 километара између Старе Пазове и Новог Сада, на којој „РЖД интернешенел” реконструише садашњу железничку пругу и гради двоколосечну, у оквиру анекса број 3.2. Тим анексом је предвиђена изградња двоколосечне железничке пруге, два вијадукта, две галерије, 19 мостова и надвожњака, односно подвожњака, као и 36 малих мостова. Осим тога, биће изграђена нова станица и потходници у Бешки, реконструисане станице у Инђији, Сремским Карловцима и Петроварадину с потходницима, као и стајалиште у Карловачким Виноградима.

Крајњи резултат биће повећање брзине до 200 км/ч, капацитета пруге и нивоа безбедности саобраћаја. Вредност уговора, потписаног у новембру прошле године, износи око 248 милиона америчких долара. Завршетак радова је планиран за 2021. годину.

Паралелно с радовима на прузи између Старе Пазове и Инђије „РЖД интернешенел” гради два велика објекта каквих нема у Србији – тунел „Чортановци” и вијадукт од три километра у плавном делу Дунава.

З. Мл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести