Помоћ холандске владе КЛМ-у од 3,4 млрд евра

ХАГ: Холандска влада најавила је данас финансијску подршку националом авио-превознику КЛМ, у износу од 3,4 милијарде евра (3,81 милијарди долара), како би помогла компанији да преживи суноврат у ваздушном саобраћају изазван пандемијом корона вируса.
Holandska avio-kompanija KLM otvara fabriku za proizvodnju održivog avio-goriva Foto: Yotube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Министар финансија Вопке Хоекстра рекао је да се пакет подршке састоји од зајма од милијарду евра и 2,4 милијарде евра гаранција за банкарске кредите, преноси агенција АП.

Влада је спасилачки пакет условила захтевима да КЛМ мора да среже трошкове за 15 посто, да побољша одрживо пословање авио-компаније и да смањити број ноћних летова које обавља са националног аеродрома, Шипхол, на периферији Амстердама.

Хоекстра је рекао да налог за смањење трошкова значи да је губитак радних места у КЛМ-у, који запошљава око 30.000 људи, "вероватно неизбежан".

Главни извршни директор КЛМ-а Питер Елберс изјавио је да је пакет помоћи неопходан за опоравак те компаније од кризе, јер је 90 одсто њених аквиона било приземљено током глобалне пандемије Ковид-19.

Пакет мора да одобри Европска комисија а Хокстра је рекао да се нада и очекује да ће се то догодити наредних дана.

Процењује се да ће авио-компаније широм света изгубити ове године 84 милијарде долара, а да ће приход бити преполовљен.

Влада у Хагу је такође саопштила да ће бити именован “државни агент“ који ће контролисати како се троше средства из пакета и обезбедити да се КЛМ придржава услова.

КЛМ је у партнерству са француским превозником Ер Франсом. Влада у Паризу је обећала националној авио-компанији 7,0 милијарди евра зајма и гаранција за кредите, подсећа АП.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести