Поповић: Извоз услуга из ИТ први пут надмашио извоз житарица

БЕОГРАД: Према подацима Народне банке Србије, извоз услуга из информационо-комуникационих технологија, ове године је достигао 750.000.000 евра, изјавио је данас министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.  
nenad popovic, tanjug sava radovanovic
Фото: Ненад Поповић, фото: Танјуг (Сава Радовановић)

"Први пут је надмашио извоз житарица из Србије", рекао је Поповић за Пинк. 
Према његовим речима, у Србији данас у области информационих технологија ради више од 40.000 људи, а укупан обим годишњег прихода који се остварује је близу четири милијарде евра.

Министар је сумирајући резултате на крају године, истакао да је много урађено у области информационих технологија и дигиталне економије, те је навео да је јуче одржана седница Савета за иновативно предузетништво и информационе технологије, којим преседава премијерка Ана Брнабић.
Како ја навео, ИТ је, први пут, уведен као предмет у основним школама петог разреда, а завршен је и опремљен студентски старт-ап центар у Нишу на 600 квадратних метара, где ради седам компанија.

У току је, додао је, и изградња два велика научно-технолошка парка.  
"У Новом Саду се гради најсавременији тахнолошки парк и биће готов почетком 2019. године, на 25.000 квадратних метара. Све финансира Влада Републике Србије, на Универзитету Нови Сад, односно конкретно на Факултету за техничке науке", рекао је Поповић.

Министар је додао и да се у Нишу гради нова ламела за најновије лабараторије, које су пројектоване још седамдесетих година прошлог века.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести