Поповић позвао компаније из Русије да улажу у Србију 

МОСКВА: Министар задужен за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић, састао се данас у Москви са директором руске државне корпорације за нанотехнологије "Роснано" Анатолијем Чубајсом, а разговарали су могућности за сарадњу српских и руских научно-истраживачких организација и високотехнолошких компанија у области развоја нанотехнологија. 
Nenad Popović i Anatolij Čubajs  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Поповић је, наводи се у саопштењу, оценио да су иновације у области нанотехнологија, наноматеријали, биоматеријали, материјали за информационе технологије и алтернативне изворе енергије носиоци будућег индустријског развоја.Истакао је и да Влада Србије конкретним мерама подстиче јачање везе између науке и привреде са циљем да научна истраживања из области нанотехнологија буду на конкретан начин примењена у индустрији на добробит државе и грађана. 

"Наша будућа политика развоја у области нанонаука и нанотехнологија имаће задатак да охрабри индустријске компаније, као и мала и средња предузећа, да остваре снажнију интеракцију са науком и научно-истраживачким организацијама", рекао је Поповић.Министар је позвао руске партнере да улажу у Србију.

"Србија је одлична инвестициона дестинација за високотехнолошке компаније, јер има одличне инжењере и програмере, а држава обезбеђује најбоље услове за долазак страних инвеститора, посебно оних који у Србији желе да отворе своје центре за истраживање и развој", поручио је Поповић.Он је позвао партнере из Русије да размотре улагања у српске иновационе стартап компаније, имајући у виду да Влада Србије припрема закон о алтернативним инвестиционим фондовима који ће омогућити лакше финансирање иновативног предузетништва у Србији.

"Посебно велики потенцијал за сарадњу са Роснано видим у развоју и примени иновација и нанотехнологија у конкретним секторима индустрије, узимајући у обзир интензиван развој концепта Индустрија 4.0 у свету", рекао је Поповић.Како је рекао Србија је заинтересована да започне разговоре са руским партнерима о могућности заједничке изградње модерног наноцентра у Србији.

"Тај наноцентар би се бавио истраживањем, производњом и применом производа на бази нанотехнологија у индустрији. Искуства и технологије из Русије у тој области за нас би била од изузетног значаја", рекао је Поповић.Чубајс је навео да корпорација Роснано преко својих фондова улаже значајна средства у развој иновација и нових технологија у Русији, Кини, Индији, Ирану, Израелу, Сједињеним Америчким Државама. 

Истакао је и да Роснано има 15 наноцентара у различитим земљама света са 600 стартап компанија које развијају иновациона решења за употребу нанотехнологија у индустрији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести