ПОРАСТ БРОЈА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНИХ КУПАЦА Јефтинију струју, гас и грејање има дупло више домаћинстава

Олакшице за струју, гас и грејање остварило је 160.000 домаћинстава, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.
Р
Фото: Dnevnik.rs

Ђедовић Хандановић је рекла да држава води рачуна о социјално угроженим грађанима како би лакше измирили рачуне за електричну енергију, гас и грејање.

Услед енергетске кризе, кроз Уредбу о енергетски угроженом купцу обезбедили смо већем броју социјално угрожених грађана, као и примаоцима увећане социјалне помоћи, да остваре попусте до 50 одсто за електричну енергију, гас или грејање.

Након недавних измена Уредбе, успели смо да повећамо број грађана који добијају олакшице на рачунима за струју, гас и грејање са 75.000 на 160.000 за свега недељу дана. Такође, пензионерима са примањима мањим и у висини од 21.766,26 динара омогућили смо аутоматско остваривање попуста на рачунима за електричну енергију током грејне сезоне од хиљаду динара.

Фото: Dnevnik.rs
160.000 домаћинстава има олакшице

- Задатак и обавеза државе је да води одговорну политику и да помаже најугроженије грађане, то смо радили и то ћемо наставити да радимо још више у будућности - рекла је министарка.

Она је нагласила да је Електропривреда Србије у потпуности спремна за зиму.

680 милиона кубних метара гаса у складиштима

- Иако у Европи и свету траје енергетска криза, ми смо апсолутно добро снабдевени. Акумулације хидрокапацитета је ове године на највишем нивоу док на депонијама имамо више од два милиона тона угља. То значи да смо у потпуности безбедни две недеље ако би потенцијално дошло до проблема у производњи угља током зиме. ЕПС је све ремонте завршио на време док је недавно завршена ревитализација ХЕ Ђердап 1, чиме је повећан капацитет ове хидроелектране за 10 одсто, што ће бити од велике важности за наш енергетски систем - рекла је министарка. Ђедовић  Хандановић је додала да су складишта гаса на рекордно високом нивоу, да је осигурана безбедност снабдевања и да су цене горива у паду током последњих неколико недеља.


Расипамо на све стране

Министарка је указала да се у Србији троши три до четири пута више енергије по јединици БПД-а у односу на чланице Европске уније и да држава због тога улаже знатно више средстава у енергетску санацију домаћинстава.

Европска унија је пре више од 15 година озбиљно почела да се бави променом свести грађана и субвенционисањем програма енергетске санације у домаћинствима. Без субвенција државе у енергетско санирање стамбених јединица, кућа и станова, веома је тешко реализовати овакве програме.


- Обезбедили смо близу 680 милиона кубних метара гаса у складиштима у Србији и Мађарској, што је историјски рекорд. Током последњих месец и по дана нисмо имали раст цена горива с обзиром да смо у дијалогу са Нафтном индустријом Србије и другим компанијама тежили да пронађемо решење како бисмо снизили цене и смањили инфлаторне притиске. И у наредном периоду наставићемо да водимо одговорну политику и грађани могу да се осећају безбедно - рекла је Ђедовић Хандановић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести