ПОРАЖАВАЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ ИСПИТИВАЊА СРПСКИХ АЛКОХОЛНИХ ПИЋА Домаћа вина и ракије углавном немају природно порекло

Након што је анализа показала катастрофално стање квалитета меда на тржишту, урађена је анализа неколико домаћих алкохолних пића, која је дала још поразније резултате.
3
Фото: Dnevnik.rs

Кластер „Уједињени за квалитет“ доноси нове ефекте свог постојања, у сарадњи са Удружењем „Покрет потрошача за квалитет хране“.

Наиме, како је објављено на сајту Савеза пчеларских организација Србије (СПОС), објављени су резултати испитивања за 7 узорака ракије и 14 узорака вина.

Испитивањем је утврђено да 92,85% анализираних вина нема потпуно природно порекло, као ни 85,71% анализираних односно узоркованих ракија.

Код испитивања квалитета меда које је раније урађено, утврђено је да су 3 меда била исправна, а код вина и ракија само по 1 ракија и 1 вино, те је ситуација још гора.

СПОС на основу истраживања закључује да и у другим секторима има много проблема за поштене произвођаче  с тим што у сектору вина и ракија држава много губи. Најмрачније процене иду и до невероватних милијарду евра годишње. Што се потрошача тиче они највише губе, јер уместо да пију воћне ракије, пију рецимо кукурузни алкохол и ко зна шта још.

(Dnevnik.rs)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести