Посао за 200 текстилаца у Рашком округу

БЕОГРАД: Привредна комора Србије и Немачка агенција за међународну сарадњу, у сарадњи са компанијом "Лус текстил" из Рашке, покренуле су Тренинг центар за обуку текстилних радника у том региону.
s
Фото: Youtube Printscreen

Вишемесечну обуку похађаће 125 полазника који ће стећи знања и вештине неопходне за рад у текстилној индустрији на најсавременијим машинама, а по завршетку обуке, уз још 75 колега, могу да очекују стално запослење у компанијама Рашког округа, највише у "Лус текстилу".

Реализација овог програма омогућиће незапосленим особама из региона Рашке да пронађу стално запослење и обезбеде редовна примања за своје породице, а поред тога, очекује се да обуку похађају и полазници који су се вратили са привременог рада из иностранства, каже Немања Јовановић из Удружења за индустрију текстила, одеће, коже и обуће ПКС.

Он је рекао да су обезбеђене машине за обуку као и стручни предавачи, а да је компанија "Лус текстил" обезбедила простор неопходан за обуку која траје до 30. новембра ове године.

Јовановић је додао да је извоз текстилних производа и одевних предмета износио прошле године 1,027 милијарди долара, што је за 13 одсто више у односу на 2020. годину, док је прошлогодишњи извоз обуће и производа од коже износио 505 милиона долара што је, додаје, 22 одсто више у односу на 2020.

Марија Драгић из Немачке агенције за међународну сарадњу каже да је овај пројекат вредан пола милиона евра и да је део глобалног програма "Миграције за развој", финансираног од немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој.

"Креиран је како би се подстакао локални рурални развој, обезбедила економска сигурност и створиле могућности за запошљавање у рашком региону, који је препознат као велики потенцијал у области текстилне индустрије, пружањем преко потребног програма обуке радне снаге који ће помоћи у подучавању и поновном тренирању одговарајућих радних вештина за социјално и економски угрожене појединце", рекла је Драгић.

Власник компаније "Лус текстил" Саво Митровић каже да је стручан и обучен кадар важан у тој индустрији како би компаније могле да одговоре захтевима тржишта и имају континуитет у производњи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести