Посебан информациони систем АПР доступан корисницима

БЕОГРАД: Посебан информациони систем Агенције за привредне регистре (АПР) за достављање извештаја обвезника за 2019. од данас је доступан корисницима, саопштио је АПР.
APR
Фото: Youtube Printscreen

Посебним инфомационим системом се обезбеђује јединствен поступак уноса, контроле, потписивања и достављања извештаја за статистичке потребе и финансијских извештаја са прописаном документацијом за 2019. годину.

Апликацији се приступа преко Регистра финансијских извештаја на интернет страни Агенције, на линку: Систем за централизовано пријављивање корисника.

АПР подсећа да, сагласно закону којим се уређује рачуноводство, сва правна лица и предузетници који књиге воде по систему двојно књиговодство, своје извештаје за статистичке потребе, као и финансијске извештаје и прописану документацију за 2019. годину, као и до сада, достављају Агенцији, искључиво у електронском облику, потписане квалификованим електронским потписом законског заступника.

За примену посебног информационог система АПР је обезбедио и ове године техничка упутства за потписивање докумената и захтева квалификованим електронским потписом и за електронско плаћање, као и одговарајућа видео упутства која се односе на креирање захтева, попуњавање образаца, потписивање и ажурирање документације, плаћање накнаде, као и потписивање и достављање извештаја.

Такође, доступна су и детаљна корисничка упутства за састављање и достављање свих врста извештаја за 2019. годину.

Како је објављено на сајту, АПР је корисницима обезбедио и увид у евиденцију обвезника путем линка Претрага евиденције обвезника.

Претрага се може обавити по матичном броју, пореском идентификационом броју (ПИБ) или по називу правног лица, односно предузетника.

Кроз претрагу евиденције обвезника, корисницима су на располагању подаци за сваког појединацног обвезника, и то: статусни подаци, подаци о законском заступнику, величина обвезника, обавеза вршења ревизије, рачуноводствена регулатива, као и обрасци на којима обвезник саставља извештаје.

АПР је подсетила обвезнике да провере ажурност података у евиденцији обвезника пре достављања извештаја за статистичке потребе, односно финансијских извештаја и прописане документације, путем Посебног информационог система Агенције.

Уколико утврде да подаци у евиденцији нису ажурни, нужно је да упуте рекламацију за ажурирање тих података на електронску адресу обвезницифиЖапр.гов.рс.

АПР је и позвао обвезнике који се не региструју у статусним регистрима Агенције, да у прилогу рекламације доставе доказе којима потврђују истинитост навода, а све у циљу да се поступак ажурирања података спроведе у што краћем року, и тиме обезбеде услови за достављање извештаја у складу са прописима.

Како ове године последњи дан за предају извештаја за статистичке потребе истице у суботу, 29. фебруара, Агенција обавештава обвезнике да ће се пријем извештаја омогућити закључно са 2. мартом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести