Послодавци траже возаче, а сви би у царинике

С просечно више од 100 објављених огласа послодаваца месечно, возачи спадају у категорију најтраженијих занимања и релативно лако долазе до посла, показују подаци са сајта Poslovi.infostud.com.
kamioni
Фото: Tanjug (Video, ilustracija)

То се посебно односи на возаче теретних возила или аутобуса, односно кандидате који имају возачку дозволу Ц и Д категорије, али доста посла има и за оне с Б категоријом, односно за управљање путничким и мањим теретним аутомобилима, као и комбијима и „теретњацима” мање носивости.

Само у прошлој години, на сајту Послови.инфостуд.цом објављена су 1.263 огласа за возаче, а на сваки појединачни конкурисало је у просеку нешто мање од 50 кандидата, наводи се у саопштењу „Инфостуда”.

Осим самог повећања броја послова који се нуде, чињеници да су возачи све траженији у Србији допринело је и то што су они дефицитарни и у земљама Европске уније па је у последњих неколико година много возача из наше земље одлучило да ради у иностранству.

50 кандидата по једном огласу за возаче

Сличан тренд бележе и остале области које си директно или индиректно „наслањају” на транспорт и логистику па слична тражња као за возачима постоји и за магационерима. За 12 месеци објављена су 1.182 огласа, а на сваки од њих је у просеку конкурисало 46 кандидата. Када је у питању посао у магацинском простору, највише кандидата се јављало за радно место шефа магацина, па је на те радне позиције, у просеку, конкурисало близу 60 кандидата по огласу.

146 кандидата за једно место цариника

Уз магационере, тражени су и виљушкаристи, а подаци указују на то да је на тој позицији најлакше доћи до запослења јер се на те огласе јављало, у просеку, свега 14 кандидата.

У области транспорта, тражени су и курири, али је и понуда кандидата који би желели да се баве тим послом на тржишту прилично велика, тако да није баш толико једноставно доћи до посла. На 183 огласа на сајту Poslovi.infostud.com пријавило се чак 12.789 кандидата.


Логистика на листи жеља

Област логистике, с близу 100 пријава по једном огласу у просеку, такође се намеће као једна од најинтересантнијих кандидатима. Највише су желели да раде на позицији референта логистике па је у просеку на те огласе, којих је на сајту било 176, конкурисало по 122 кандидата. Нешто мање, односно 96 кандидата у просеку, јављало се на огласе за менаyера логистике, док је за радну позицију диспечера стизало по 87 пријава.


Саобраћајни техничари и саобраћајни инжењери такође врло лако могу рачунати на запослење у Србији. Иако огласа у претходној години није било много, тачније 27, односно 26 репсективно, мало је било и пријава, па је на огласе за саобраћајног техничара у просеку било по 26 пријава, а за саобраћајног инжењера десетак више.

Занимљиво је да је највеће интересовање кандидата, иако је био објављен само један оглас, било за радну позицију цариника. На тај оглас пријавило се чак 146 кандидата, наводи се у саопштењу „Инфостуда”.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести