Постављена гаснотурбинска опрема у ТЕ-ТО Панчево

ПАНЧЕВО: У Термоелектрани-топлани Панчево завршено је постављање две гасне турбине и генератора, саопштио је "Газпром енергохолдинг Србија ТЕ-ТО Панчево".
te to pancevo
Фото: nis.eu

Опрема је италијанског произвођача "Ансалдо Енергиа“ а допремљена је поморским путем у луку Констанца у Румунији, а затим Дунавом до Панчева.

Избор је пао на гаснотурбинска постројења производача ''Ансалдо Енергиа'' због високог нивоа њихове ефикасности и поузданости, потврђеног искуством групе ''Газпром енергохолдинг'' у коришћењу таквих турбина у електранама у Русији", истакао је директор "Газпром енергохолдинг Србија ТЕ-ТО Панчево д.о.о" Александар Варнавски и додао да коефицијент корисног дејства опреме електране с комбинованим циклусом парне и гасних турбина премашује 50 процената.

Из ове компаније најављују да је наредна фаза допремање два котла-утилизатора, парне турбине и генератора парне турбине.

Термоелектрана-топлана Панчево, која ће имати електричну снагу од око 200 мегавата, први је пројекат групе "Газпром енергохолдинг" изван Руске Федерације и прва парно-гасна електрана у Србији.

Произведена топлотна енергија биће усмерена на задовољење потреба Рафинерије нафте Панчево, док ће се електрицна енергија пласирати на енергетском тржишту Србије и других земаља балканског региона.

Пројекат заједничким снагама реализују група "Газпром енергохолдинг“ и компанија "НИС а.д. Нови Сад“, чланица групе "Газпром њефт“.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести