Потписан анекс руског кредита за пругу Стара Пазова-Нови Сад

БЕОГРАД: Компанија РЖД Интернешнал и српске железнице потписали су данас анекс 3.2 руског кредита за радове на отвореној прузи на деоници Стара Пазова-Нови Сад, у присуству потпредседнице владе и министарке саобраћаја Зоране Михајловић.
pruga pazova - ns, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Анекс 3.2 руског кредита за модернизацију железнице је вредан 247,9 милиона долара, којим су обезбеђена средства за другу фазу реконструкције пруге Стара Пазова-Нови Сад и планирано је да радови почну у првом кварталу 2018. године. 

Уговор су у Влади Србије потписали генерални директор Инфраструктуре железнице Србије Мирољуб Јевтић и генерални директор РЖД Интернешнал Сергеј Павлов, а присуствовао је и амбасадор Русије Александар Чепурин.

Тим уговором предвиђено је извођење радова на отвореној прузи на овој деоници, укупне дужине 40,4 км, која је део будуће брзе пруге Београд-Будимпешта.

Потписани документ предвиђа, према подацима Руских железница, изградњу двоколосечне железничке пруге, три вијадукта и тунел, 19 мостова и пропуста, као и 36 малих мостова. 

Биће изграђена и нова станица Бешка и реконструисане станице Сремски Карловци, Инђија и Петроварадин са подземним пролазима и једно стајалиште.

За деоницу Стара Пазова-Нови Сад из руског кредита у јулу 2016. потписан је Анекс 3.1, који се односи на радове на тунелима и вијадуктима, а чија вредност је 337,6 милиона долара.

РЖД Интернешнал је већ приступио реализацији анекса 3.1, у складу са којим ће бити изграђен вијадукт у плавном подручју Дунава и тунел Чортановци, који су веома значајни за инфраструктуру Србије. 

Михајловић је претходно одржала састанак са првим потпредседником Руских железница Александром Мишарином.

Деоница Стара Пазова - Нови Сад је део пруге Београд - Будимпешта на којој ће путнички возови достизати 200 километара на сат.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести