Потписан уговор о уступању земљишта Шандонг Линглонгу

ЗРЕЊАНИН: У Зрењанину је данас потписан уговор о уступању земљишта без накнаде, на коме ће кинеска компанија Шангдонг Линглонг градити фабрику за производњу гума.
zrenjanin, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић присуствовао је данас у Градској кући потписивању уговора о уступању грађевинског земљишта у индустријској зони "Југоисток" кинеском инвеститору који ће на тој локацији изградити производне погоне површине 500.000 квадратних метара и запослити 1.200 радника. 
Уговор о отуђењу без накнаде потписали су власник и председник кинеске компаније "Шандонг Линглонг Тајр", Ванг Фенг и директор Републичке дирекције за имовину Србије Јован Воркапић. 

Кинеском инвеститору биће пренето више од 96 хектара грађевинског земљишта за потребе градње фабрике.
Ванг Фенг је захвалио Влади Србије, Зрењанину и његовим грађанима који су пружили подршку у томе да се овај пројекат реализује у њиховом граду, а потписивање уговора је оцениио као значајно за његову комшпанију, али и за Србију, јер сада може да почне реализација пројекта.  
"Ми већ имамо планове, прво ћемо сачинити детаљан план реализације пројекта, а почећемо да примамо раднике техничке струке који ће ици на обуку у Кину, а затим ћемо формирати тим за маркетинг. Испитаћемо тржиште овде, као и тржиште Африке", рекао је Фенг.

Већ сутра, каже, присуствоваће конференцији у Палати "Србија" на којој ће разговарати о маркетингу, а којој ће присуствовати око 600 људи, од тога 500 сарадника и купаца ове компаније.
"Верујем да у Србији можемо имати фабрику висококвалитетне гуме и водити рачуна о заштити животне средине, обећавам поштовање свих закона Србије и локалних правила како би од овог посла имали корист компанија, град и радници, у циљу заједничког развоја", рекао је Фенг.

На значај потписивања уговора, како је наведено у саопштењу Града Зрењанина, указао је и Воркапић, који је објаснио да уговор представља реализацију Споразума закљученог у Кини између министра финансија Синише Малог и власника Фенга, у присуству председника Србије Александра Вучића. 
"С обзиром да је овај пројекат Влада Србије прогласила за пројекат од значаја за Републику испуњени су сви услови за то. У питању је огромно запошљавање, 1.200 радника који ће у Зрењанину бити запослени, а сама инвестиција вредна је 800 милиона евра", рекао је Воркапић.
Објаснио је да је у питању пројекат од значаја за Републику Србију и уступљено је 96 хектара земљиште без накнаде, вредно 11,9 милиона евра, кинеској компанији Шандонг Линглонг.

Посебно је важно, како је навео, што је реч о највећој гринфилд инвестицији у Србији, а кинеском инвеститору захвалио је што је препознао Србију и изабрао Зрењанин као добро место за улагање, између Чешке, Словачке и Пољске, о којима је такође кинеска компанија размишљала. 
Градоначелник Зрењанина је рекао да је у питању велики дан за Зрењанин, а поменуо је и да је у најави изградња ауто - пута пуног профила од Београда до Зрењанина на захтев инвеститора, што су све, како каже, сјајне вести за Зрењанин, цео регион и целу Србију
Фабрика у Зрењанину ће првенствено производити радијалне пнеуматике високих перформанси за путничка возила, камионе и аутобусе, пољопривредне пнеуматике и пнеуматике за коришћење изван трасираних путева. 

Свечаност полагања камена-темељца и почетак изградње фабрике, заказано је за суботу, 30. марта. 
Очекује се присуство председника Србије Александра Вучића, амбасадорке Кине Чен Бо, званичника Републике, Војводине и Града Зрењанина, као и комплетног менаџмента компаније "Шандонг Линглонг Тајр".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести