ПОТРАЖЊА ЗА СТРУЈОМ ЋЕ ПОРАСТИ  ЗА 50 ОДСТО Берза струје Мађарске, Србије и Словеније почиње да ради

БУДИМПЕШТА: Заједничка берза струје Мађарске, Србије и Словеније би могла да почне са радом у другој половини 2024, што ће повећати безбедност снабдевања свих земаља учесница, изјавио је данас мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто након потписа споразума представника три  државе у Будимпешти.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

Сијарто је на заједничкој конференцији за новинаре са државним секретаром за енергетику Србије Вељком Ковачевићем и словеначким министром енергетике Бојаном Кумером навео да је потписивање пројекта Блускај (BlueSky) "одлична вест", преноси агенција МТИ.

Према његовим речима, трговина електричном енергијом између поменутих земаља ће бити "брза и без баријера", а уговор такође ствара веће тржиште које ће имати повољан утицај на цене.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Влада Републике Србије (@vlada.republike.srbije)

Мађарски министар је истакао да се споразум односи на сарадњу између држава чланица Европске уније и земље кандидата за чланство у ЕУ, тако да  представља "још један корак у правцу реализације енергетске интеграције" Западног Балкана у Европску унију.

"Наш циљ је да створимо енергетске системе у региону који су максимално интегрисани", нагласио је Сијарто.

Додао је да ће, према очекивања, потражња за електричном енергијом у централној Европи порасти за 50 одсто до 2030. године.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести