Потрошња домаћинстава у САД у рекордном паду

ВАШИНГТОН: Потрошња становништва у САД пала је за рекордних 16,4 процента у априлу, према данашњем извештају владе, јавља CNBC, оцењујући да је окосница америчке економије устукнула услед пандемије корона вируса.
e
Фото: pixabay.com

Економисти које је анкетирала компанија Дау Џонс предвиђали су пад од 12,3 посто.

Дањашњи показатељ је надмашио претходни рекордан пад из марта од 8,3 процента, највећи од 1992. Мартовски показатељ је ревидиран наниже са претходно објављне цифре од 8,7 одсто.

Отприлике 68 одсто америчког БДП-а, вредног 21,5 билиона долара, потиче од расхода за личну потрошњу.

У прва три месеца 2020, потрошња становништва у највећој светској економији пала је за 7,6 процената, баш кад су на снагу ступиле мере социјалног дистанцирања усмерене на заустављање ширења корона вируса.

Највећи пад промета, од 78,8 посто, забележиле су продавнице одеће, а следе електроника и електронски уређаји (-60,6%), намештај и опрема за домаћинство (-58,7%), спортска опрема (-38%), и барови и ресторани (-29,5%).

Онлајн трговци на мало регистровали су раст продаје за 8,4 одсто.

Укупан промет у малопродаји потонуо је за 15,1 проценат у односу на март и за чак 17,8 посто у поређењу са априлом 2019. године.

Колапс потрошње у малопродаји поклапа се са великим губитком радним места у САД, какав није забележен још од времена после Другог светског рата, будући да је у протеклих осам недеља око 36,5 милиона Американаца поднело захтев за добијање накнде од државе за незапосленост, додаје CNBC.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести