Повећавање минималца је и у интересу државе

Министри Синиша Мали и Зоран Ђорђевић одржали су састанак уочи почетка преговора с представницима синдиката и послодаваца о повећању минималне цене рада.
dinari novac, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Министар финансија Синиша Мали је истакао да је циљ Владе Републике Србије да се побољша квалитет живота грађана у земљи, те да је у том смислу интерес државе да настави повећање минималне цене рада, каже се у саопштењу Министарства финансија.

– Само у последње две године минимална цена рада је повећана 18,6 одсто, а значајнија повећања ћемо наставити – рекао је Мали. – С друге стране, желимо да уведемо још олакшица за привреду да би то повећање било на здравим основама. С обзиром на то да нас ускоро очекује и повећање плата и пензија, то ће све утицати на бољи животни стандард грађана Србије, што је и основни циљ Владе. Очекујемо да ће висина просечне плате већ у децембру достићи 500 евра, баш као што је најавио и председник Александар Вучић. Управо то је резултат реформи које смо започели пре неколико година.

Почетак званичних преговора државе и синдиката о повећању минималне цене рада заказан је за 15. август, речено је Танјугу у Савезу самосталних синдиката Србије.

Тренутна минимална зарада у Србији износи око 27.000 динара и процењује се да је прима око 350.000 грађана

Председник ШШ-а Љубисав Орбовић казао је да би на наредних неколико састанака, односно за десетак дана, требало да дође до неког решења.

– То решење би затим дошло на седницу Социјално-економског савета који би заузео став о минималној заради – објашњава Орбовић, и додаје да последњу реч о томе има Влада Србије, независно од тога да ли договор постоји или не.

Коментаришући најаве председника Вучића да би минималац могао износити 30.000 динара, Орбовић каже да је то повећање од 11 одсто и да је то „пристојан износ”,„ будући да су последњих година повећања била осам процената, 8,6 и девет.


Београд и Војводина спремни...

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић каже да повећање може износити и десет одсто, али је онда битно да се Министарство финансија побрине да се компензује тај остатак јер чињеница је да привреда није напредовала толико и да би свако повећање преко шест одсто било оптерећење за привреду.

Он је напоменуо да је Унија спровела истраживање о томе шта послодавци мисле колико би требало повећати минималац.

– Северни део, Београд, Нови Сад, односно Војводина, спремни су за веће повећање, али на југу послодавци нису баш за повећање – рекао је саговорник Танјуга. – Велика предузећа и стране фирме нису за веће износе, док су мања предузећа за то да повећање буде веће.


Орбовић је додао да је прошле године договорено да за три године минимална зарада достигне вредност минималне потрошачке корпе, која сада износи 37.480 динара.

– То значи да повећање на 30.000 динара не би било довољно да наредне године минималац достигне минималну потрошачку корпу, а што значи да ће наши предлози током преговора бити већи од тог износа – констатовао је Орбовић.

Ако договора до половине идућег месеца не буде, одлуку о висини минималца у 2020. годину донеће Влада.

Тренутна минимална зарада у Србији износи око 27.000 динара и процењује се да је прима око 350.000 грађана.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести