Повратак домаће робе на КиМ неће бити брз и лак

БЕОГРАД: Уколико се укину таксе Приштине на робу из централне Србије, а уведу реципрочне мере које најављује косовски премијер Аљбин Курти, то би значило да смо укинули једну, а поставили три нове баријере, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
ljajic, tanjug
Фото: rasim Ljajić, foto: Tanjug/D.Goll, arhiva

И ако таксе буду укинуте, повратак наших привредника неће бити брз и лак. Биће потребно неколико месеци. Њихово место на тржишту су заузели други. Грчка, Мађарска и Бугарска су повећале извоз на КиМ за око 80 одсто, Словенија за 60 одсто, а Македонија за око 50 одсто", казао је Љајић за Политику.

Он сматра да би се, ако таксе буду укинуте, најбрже вратили произвођачи пшенице и брашна, јер је пшеница тренутно на КиМ скупља за 10-20 евра по тони.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је за Политику да су таксе умногоме нарушиле односе поверења између две стране и створиле атмосферу да сарадња српских и косовских привредника није пожељна, али да то у пракси није тако.

Укидање такса, најава изградње ауто-пута, успостављање авионског и железничког саобраћаја, повољни су предуслови за подстицање економских потенцијала и несметану сарадњу пословних заједница. Постоји обострани интерес за укидање такса, јер су и наши и косовски привредници традиционално добри партнери, о чему сведочи и чињеница да комуникација између њих није прекидана, каже Чадеж.

Према његовим речима, да би се у потпуности обезбедио позитиван амбијент за привреднике, поред укидања такса, биће потребно решавати и преостала отворена питања, међу којима су: декларисање производа, признавање докумената, усаглашавања ветеринарских сертификата и друго.

Председник групе "Металац" Драгољуб Вукадиновић каже да ће сачекати да таксе буду укинуте и да, ако се то деси нема разлога да се не врате на косовско тржиште, јер су у Приштини имали коректне партнере.

Наша роба је специфична и кабаста и не трпи дуг транспорт. Боље нам је да је продајемо на ближим дестинацијама и зато ћемо је опет пласирати на КиМ ако укину таксе", каже Вукадиновић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести