Позив ПКС компанијама да се укључе у дуално образовање

БЕОГРАД: Привредна комора Србије објавила је позив компанијама да се укључе у модел дуалног образовања у школској 2020/2021. години и да до 10. фебруара доставе Изјаву о спремности послодаваца за укључивање у дуално образовање, како би могла да утврди предлог листе профила према потребама привреде.
pks/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

"Привредна комора Србије ових дана организује састанке са привредницима широм Србије са циљем разматрања њихових потреба за кадровима и сагледавања капацитета и могућности за учешће у дуалном образовању", каже Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију и дуално образовање ПКС.

У току наредне две недеље, како додаје, у Београду ће бити одржани састанци са привредницима из грађевинарства, саобраћаја и телекомуникација и графичке индустрије, док ће у регионалним привредним коморама састанци покрити све привредне секторе.

"На основу прикупљених изјава компанија, Комора ће направити Предлог о потребама привреде за будућим кадровима и доставити га Министарству просвете, науке и технолошког развоја. На основу нашег предлога биће донета одлука о структури уписа у средње школе за дуални модел образовања - броју ученика и одељења за сваку општину и град у Србији“, објашњава Ковачевић.

Подсећа да ће коначну одлуку донети крајем априла ресорно министарство објављивањем Конкурса за упис ученика у средње школе.

Формулари и документација за заинтересоване компаније доступни су на сајту dualnoobrazovanje.rs.

Документа је неопходно доставити до 10. фебруара 2020. године и у електронском облику и у оригиналу. Електронска верзија докумената се може доставити на е-маил адресу: obrazovanje@pks.rs, а штампана верзија на адресу: Привредна комора Србије, Служба за дуално образовање и образовне политике, Кнеза Милоша 12, 11000 Београд.

У школској 2019/2020. години, дуални модел примењује се у 72 школе и чак 880 компанија. Око 6.100 ученика се у текућој школској години школује за један од 35 образовних профила почев од модног кројача, индустријског механичара, механичара моторних возила, преко техничара за дигиталну графику и интернет обликовање и електротехничара информационих технологија до техничара мехатронике.

Дуално образовање тренутно чини 10 одсто укупног средњег стручног образовања, а дуални профили 16 одсто укупног броја профила, док 18 процената школа има дуалне профиле у својој понуди. Дуално образовање подразумева учење у школи и компанији тако да ученик овлада практичним вештинама још током школовања.

Дуално образовање иницирала је Привредна комора Србије. Оно се спроводи у Србији од 2013. године, у почетку у форми пилот пројекта, а од септембра 2019. године уз пуну примену Закона о дуалном образовању.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести