Позив за подршку српским стартаповима у развоју идеја

БЕОГРАД: У Привредној комори Србије данас је представљен Block.IS, нови бизнис акцелератор који ће пружити финансијску, пословну и техничку подршку стартаповима и малим или средњим предузећима који се баве применом блок чејн технологије у секторима европске привреде - пољопривреде, логистике и финансија.
kompjuteri
Фото: pixabay.com

Најбоље идеје ЕУ ће финансирати са 2,8 милиона евра, кроз два отворена позива, од којих ће први бити у септембру ове године, а други наредне године.

С том сумом ће у оквиру два позива, на која могу да се пријаве и компаније из Србије, бити финансирано укупно 90 стартапова и малих или средњих предузећа из читаве Европе.

Михаило Весовић из ПКС каже да се Центар за подршку малим и средњим предузећима Коморе прикључио овој иницијативи у жељи да се помогне свим оним компанија и свима онима који се баве блок чејн технологијама, како у развоју самих блок чејн технологија тако и у њиховој примени у својим традиционалним пословима, а пре свега се тиче компанија из области пољопривреде, логистике и финансија.

"Управо ове три области вуку европску привреду и у њима је блок чејн технологија порнашла своју изванредну примену, не само у финансијском сектору него и у пољопривређи. Ту је питање сигурности хране, начина како та храна долази до нас, практично за све кориснике, потрошаче, значајно ће унапредити начин праћења свега онога у прехрамбеној индустрији или у пољопривреди", рекао је Весовић.

Навео је да је данас представљен модел акцелератора прави модел како иновативне компаније, стартап компаније на свом почетку могу да добију не само финансијску подршку него и техничцку и пословну, што је, оценио је, још важније за њих.

"Верујем да ће овакав акцелератор и овакав програм финансиран од ЕУ значајно допринети да компаније које се баве блок чејн технологијама у ове три области, од својих започетих иновативних пројеката на крају развију и финални производ и да успеју да дођу до тржишта које им је битно", рекао је Весовић.

Навео је да се блок чејн технологија показала као можда најприменљивија и најбрже прихваћена када је реч о криптовалутама и њиховом функционисању.

"Данас се више не поставља питање да ли ће криптовалуте опстати, оне ће опстати, начин кретања њхових цена и начин њиховог функцинисања на тржишту постаје све прихавтљивији и за грађанство али и за пословање", каже Весовић.

На представљању је речено да Block.IS акцелератор програм чине три фазе - иновирај, експериментиши и комерцијализуј, у оквиру којих це најбољи пројекти добити конкретну финансијску, као и техничку и пословну подршку од представника релевантних кластера, специјалиста и експерата из сва три сектора.

Младен Радишић из пројектног тима је рекао да фаза "иновирај" укључује финансијску подршку од 3.000 евра за укупно 90 најбољих пројеката из оба отворена позива и трајаће укупно месец дана.

Радишић каже да ће кандидати бити позвани да усаврше концепте својих идеја или решења, као и да припреме њихову презентацију, а коју ће потом изложити пред Block.IS комисијом састављеном од представника релевантних кластра и успешних иноватора.

Фаза "експериментиши" укључује финансијску подршку од 50.000 евра за укупно 45 најбољих пројеката из фазе "иновинарај" и трајаће укупно осам месеци.

У склопу ове фазе учесници ће радити на развоју предложених пројеката уз блиску сарадњу и подршку Block.IS акцелератора.

Фаза "комерцијализуј" укључује финансијску подршку од 7.000 евра за укупно 20 пројеката с највецим тржишним потенцијалом из фазе "екпсериментиши" и трајаће укупно два месеца.

Учесници ове фазе ће радити на промоцији и комерцијализацији свог производа са циљем остваривања контаката с купцима, стратешким партнерима и инвеститорима.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести