Представљен пројекат Дунавски пут вина

НОВИ САД: У Конгресној сали Мастер центра Новосадског сајма је промовисан прекогранични пројекат „Дунавски пут вина“, који је Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама одобрен крајем прошле године.
v
Фото: vojvodina.gov.rs

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, тим поводом представила је овај пројекат истичући његов значај, тим пре што је ово први пут да Секретаријат на чијем је челу, добије учешће у међурегионалној сарадњи, а опет заједно са општином Сремски Карловци, Удружењем фрушкогорски кластер виноградара и винара "Алма Монс", организацијом Дунавски вински регион Винске руте и партнерима из Мађарске, кроз програм "ИНТЕРЕГ - ИПА ЦБС".

Основни циљ пројекта, чији радни наслов у преводу гласи "Развој и позиционирање пута вина, као туристичког и културног бренда у прекограничном региону" јесте, како наводи секретар Милошевић, креирање заједничког, одрживог туристичког и културног производа, насталог комбиновањем винског и културног туризма кроз брендирање, маркетинг и промоцију вина, како са наших подручја, тако и из мађарског региона.

По њеним речима, ресорни секретаријат ће у наредних 20 месеци, колико траје пројекат реализовати десет културних садржаја, на специјално опремљеном речном броду, о којем ће бринути Општина Сремски Карловци. Укупна вредност целог пројекта, истакла је Милошевићева, је 377 хиљада евра.

Фото: vojvodina.gov.rs

Испред партнера из Мађарске обратио се Ласло Феледи, координатор пројекта, који је представио досадашње активности Удружења винара из Жупаније Бач-Кишкун и апострофирао да ће они током наредних месеци радити на промотивном филму, интернет презентацији пројекта, као и на заједничкој развојној и маркетиншкој стратегији.

Владимир Жеравица из Општине Сремски Карловци је рекао да је у току израда брода, чија вредност ће бити око 80 хиљада евра и пловиће од Сремских Карловаца до Баје у турама од седам до девет дана, где ће се за 20-ак људи правити предвиђене културне и винске туре. Брод ће остати у власништву општине, али ће га по потреби користити и Покрајинска влада.

О детаљима пројекта говорио је Дане Прибић из Удружења фрушкогорски кластер виноградара и винара "Алма Монс", који су основани 2010. године у Сремским Карловцима управо са циљем окупљања винара и виноградда, брендирању производа, маркетингу и заједничком тржишном наступу.

"Дунавски пут вина" је пројекат, који ће осим туристичке садржине, на том специјализованом броду имати културни и промотивни програм, а представиће културне капацитете Војводине, културни туризам, ревитализацију културног наслеђа, подстицање интеркултуралног дијалога и међурегионалне културне сарадње, децентрализацију културе и реинтеграцију Војводине у европски културни простор.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести