Представници Србијаводе и Ал Дахра-Србија о наводњавању

БЕОГРАД: Представника Фонда за развој Абу Дабија ("Ал Дахра-Србија"), Владе Србије и ЈВП "Србијаводе" одржали су данас састанак поводом унапређења сарадње и реализације пројекта "Развој наводњавања у пољопривреди Србије“, који се финансира из кредита Фонда за развој Абу Дабија.

На састанку, на коме су учествовали директор "Србијавода" Горан Пузовић и генерални директор "Ал Дахра-Србија" Салмин Ал Алмерија, представницима Фонда за развој Абу Дабија представљени су постојећи и нови пројекти, уз истицање да је циљ повећање продуктивности и ефикасности у сектору пољопривреде кроз проширивање система за наводњавање.

Због сложености оваквог пројекта, а узимајући у обзир да је наводњавање у Србији разматрано у више стратешких докумената, и уважавајући то да је за развој наводњавања потребно створити и одговарајуће економске и организационе оквире, пројекат се реализује фазно, саопштено је из "Србијавода".

Прва фаза, поред изградње система у Војводини, обухватила је изградњу система у централној Србији и то регионалних система на подручју Панчевачког рита, као и мелирационих система на подручју Мачве и Чачка. Радови обухватају изградњу или реконструкцију каналске мреже, објеката на каналској мрежи и изградњу магистралног цевовода.

Захватање, дистрибуција и одржавање пројектованих нивоа воде у каналској мрежи ових система предвиђени су помоћу одговарајућег броја типских регулационих устава и црпних станица ниског притиска.

Дакле, у сврху регулације нивоа воде у систему, била је потребна изградња око 20 црпних станица каналског типа и регулационих устава. Вредност ових радова је око 20 милиона евра, каже се у саопштењу.

Након састанка, учесници су обишли радове санације и модернизације хидромелорационог система у Панчевачком риту.

За заштиту од спољних и унутрашњих вода и за наводњавање овог подручја изграђени су бројни насипи, мрежа канала, црпне станице и други објекти.

У оквиру овог фонда у припреми су и нови пројекти које ће представљати другу фазу и који ће обухватити још око 55.000 хектара, што ће додатно унапредити пољопривредну производњу.

У оквиру ове фазе планирана је изградња и проширење система за наводњавање у Панчевачком риту- фаза ИИ и ИИИ, Сурчину, Тополи, као и модернизација 58 црпних станица на територији централне Србије.

У саопштењу се наводи да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде покренуло пројекат "Развој наводњавања у пољопривреди Србије", имајући у виду значај пољопривреде у Србији, која би са одговарајућом подршком могла да постане значајан покретач националног економског раста, као и расположиве потенцијале Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести