Предстоји паушално опорезивање за издање стана на дан

БЕОГРАД: Закони о туризму и о угоститељству требало би да се ускоро нађу пред посланицима Скупштине Србије, а нова решења предвиђају и паушално опорезивање оних који издају "стан на дан". 
stanovi
Фото: Dnevnik.rs

До сада није било могуће утврдити колико је оних који издају приватни смештај у оквиру домаћинстава, тако да надлежни најављују да би законска решења требало да уведу ред и у ту област. 
Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнезевић каже за РТС да је циљ да се новим изменама закона они преведу у регуларне токове пословања.

"Предложили смо измене закона и да се они убудуће паушално опорезују", рекао је Кнежевић и прецизирао да се то односи на физичка лица која пружају услугу смештаја у домаћој радиности, а то укључује издавање соба, апартмана, кућа у градовима, туристичким дестинацијама и сеоским туристичким домаћинствима.
Износ пореза зависиће од категоризације и промета.

"Ако издајете кревет, апартман прве категорије, тај износ ће се множити са један, ако је друге категорије множиће се са 0,8, треће са 0,7, четврте са 0,5. Ако издајете смештај у местима која нису категорисана, ту ће коефицијент бити 0,5", рекао је Кнежевић. 
Нагласио је да је циљ да сви туристи буду регистровани, те се настојало да решења буду приступачна јер се од два, три издавања може платити порез за целу годину.

"Сви они који се баве том врстом издавања морају категоризовати објекте. Следећа обавеза је да плате порез, а онда ћемо им омогућити централним информативним системом, Е-туриста о којем ћемо тек говорити, да сами пријаве госте, неће им више бити потребан посредник", навео је Кнежевић.
У Министарству трговине, туризма и телекомуникација кажу да је циљ нових законских решење да се заштите путници и они који у овој области послују по закону.

Када је реч о пословању туристичких агенција, предвиђена је њихова категоризација - према броју и вредности продатих аранжмана, а поред обавезне гаранције путовања предвиђено је уводење депозита.
"То значи да неће више бити довољна гаранција путовања, односно полиса осигурања, већ ће бити обавезан и депозит. Тиме смо створили правни основ да дође до категоризације туристичких агенција", рекао је Кнежевић.

Објаснио је да ће се туристичке агенције разврставати у складу с бројем продатих аранжмана, и у складу с вредностима тих аранжмана, како би се контролисао њихов рад.
Како каже, агенције које продају више аранжмана, и то оних скупљих, биће у обавези да плате већи депозит и њихова гаранција путовања мораће да гласи на већи износ.

"Циљ је да се направи баланс између вредности продатих аранжмана и гаранција путовања које агенција поседује, да не бисмо дошли у ситуацију да не дође до реализације путовања, а да не постоје средства која би се рефундирала путницима", рекао је Кнежевић. 
Новим решењима предвиђен је још један начин за губљење лиценце, и то уколико туристичка агенција у току године добије две забране пословања.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести