Преговори о гасу с Русима су почели, све опције отворене

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да су преговори Србијагаса и Гаспрома о новом уговору за испоруку гаса већ почели у неком облику и да се воде на компанијском нивоу, што значи да Министарство није укључено у њих.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

„Ти преговори нису лаки. Наша процена је да цена неће моћи да остане 270 долара за 1.000 кубних метара, али ће сигурно бити много, много нижа од 950 долара, колика је сада тржишна цена гаса", рекла је Михјловић пред отварање конференције „Обновљиви извори енергије - прилике и могућности за Србију и Израел“ у Привредној комори Србије.

Она је додла да су све опције на столу, од продужења уговора до краја године до склапања дугорочног уговора.

„Министарство сматра да је боље да буде продужен, али не лимитирамо никакву врсту односа који ће Србијагас да направи са руском страном. Преговори ће трајати, не могу да се заврше брзо, јер то увек траје“, рекла је министарка Михајловић.

Она је навела да су реговори с Русима покушај да Србија колико-толико буде безбедна за зиму која ће бити тешка због постојеће енергетске кризе.

Михајловић је додала да за то морамо да се спремимо разговорима о коришћењу складишта гаса у Бугарској и Мађарској, јер зими трошимо шест пута више гаса него лети, као и за замену гаса другим енергентима.

Она је највила да ће у септембру следеће године да буде завршена гасна интерконекција са Бугарском.

„У међувремену, за ових годину дана треба да закупимо капацитете Грчког ТНГ-а, исто тако и на свим трасама кроз Бугарску, да будемо спремни да бар 40 одсто гаса користимо од другог добављача, значи не би тај добављач био Руска Федерација, већ нека друга држава“, рекла је Михајловић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести