Прекинут штрајк у фабрици "Застава оружје"

КРАГУЈЕВАЦ: Запослени у фабрици "Застава оружје" прекинули су данас штрајк, потврдио је Танјугу председник синдиката Драган Илић и навео да су ту одлуку донели, јер је јутрос један број запослених, који су до сада учествовали у штрајку, почео да ради.
zastava oruzje
Фото: Tanjug (video arhiva)

Илић је навео да је у фабрици у којој ради 2.500 људи, у штрајку било од 80 до 100 одсто запослених, али да је од јутрос само мањи број људи наставио са штрајком."С обзиром да је мањи број учесника у штрајку, сматрали смо да не треба водити људе путем конфронтације - да једни друге нападају зато што раде или не раде, и донели смо одлуку да се штрајк прекине", рекао је Илић.

Илић је казао да не зна разлоге због којих је већина запослених прекинула обуставу рада, али да Штрајкачки одбор, како каже, претпоставља да је то последица притиска руководства.Он је истакао да, иако је штрајк прекинут, то не значи да су одустали од својих захтева, а то су да фабрика у Крагујевцу буде изузета из поступка приватизације, који је предвиђен новим Законом о наоружању и војној опреми.

Такође, захтеви су и да запослени буду изузети из умањења зарада од 10 одсто, да се побољшају услови рада, утврди одговорност руководилаца за лоше стање фабрике, исплати бонус од 15.000 динара и регрес до 20. јула."Ми не одустајемо од наших захтева, сматрамо да су легитимни и добро постављени и да треба истрајавати да се они испуне", казао је Илић, који тврди да је одлучено да се у четвртак одржи протест испред Министарства одбране и Владе Србије.

Оружари су ступили у штрајк 23. маја, а на састанку Штрајкачког одбора са министром одбране Александром Вулином није постигнут договор око кључних захтева.Вулин је обећао да ће бонуса од 10.000 динара бити исплаћен радницима до краја маја, као и да ће Инспекција рада утврдити на којим пословима је угрожено здравље радника.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести