Прелазимо 600 евра просечно, постављамо нове рекорде

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је радује успешан биланс на крају 2021. године, након што је председник државе Александар Вучић објавио да је Србија годину завршила са 3,9 милијарди евра страних инвестиција.
ekonomija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Овакви подаци радују, због тога радите, а 3,9 милијарди евра страних инвестиција значе нова радна места за младе људе", рекла је Брнабић за телевизију Пинк.

Она је додала да су у 2020. години највише дошли немачки и јапански инвеститори.

"Економија нам је остала на истом нивоу као пре пандемије, као из 2019. године, тако да смо имали заиста феноменалну годину, упркос томе што је то друга година пандемије. То је 1,2 одсто више инвестиција у односу на 2019. годину", казала је премијерка Србије.

Она је нагласила да, упркос пандемији, Србија поставља нове рекорде.

"Просечне плате у децембру 2021. године прећи ће 600 евра. Подсетићу вас, отворене су бројне фабрике у Зрењанину, Инђији, Бачкој Тополи, Београду, Алексинцу, Суботици... Негде је постављен камен темељац, као у Старој Пазови, у Инђији, Новом Саду... Када погледате 2021. годину, са отварањем ових фабрика, то је укупно 12.490 нових радних места. То су невероватне ствари. Да није пандемије, ово би нам била рекордна година", додала је Брнабић.

Она је, такође, нагласила да Србија иде у правцу домаћих улагања.

"Када погледате средства (државе) за подстицаје, за отварање радних места, много више дајемо домаћим, него страним инвеститорима, са циљем да постигнемо продуктивност, да би наше плате расле брзо", нагласила је премијерка.

Према њеним речима, економија државе се огледа у томе колико су јаки домаћи инвеститори.

"Изузетно волим, поштујем домаће инвеститоре, и као министарка и председница владе, ишла сам и идем у бројне фабрике, јер то показује колико је јака наша економија. То су они који неће отићи. Колико су они јачи, толико је јача ваша економија. Ми заиста имамо све јаче домаће инвеститоре који су зарадили новац својим знањем. Изградњом инфраструктуре, они се даље шире. Сада из земље купујемо нешто што смо раније увозили и то је одлично", објаснила је она.

Брнабић је рекла да већи део јавности није упознат колико се производа прави у Србији.

"Много тога се производи у Србији, а никад не би рекли, шира јавност не зна о томе. Имамо јако добре домаће инвеститоре, сада гледамо како да им додатно помогнемо. Ако се не варам, 2015 или 2016. године, тадашња влада је усвојила нови Закон о инвестирању, који је изједначио домаће и стране инвеститоре. Дотле су страни инвеститори имали повлашћен третман, што је невероватно", додала је.

Премијерка је представила графикон на којем се, како је објаснила, види тренд запослености у 21. веку.

"У првој деценији 21. века континуирано је падала запосленост. Онда, од 2013, 2014. године креће да расте запосленост. Графикон делује као слово ''В''. Између 2014. и 2020. године држи се просечна инфлација на два одсто, то је показ како може континуирано да се усклади раст просечних плата, пензија и минималца. Када дође 3. април (дан избора у Србији), људи треба да имају у виду ове податке", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести