Прелазни режим за опорезивање фриленсера биће продужен

БЕОГРАД: У Палати Србије је одржан састанак Радне групе за припрему предлога којим се решава статус фриленсера, а на коме је постигнут договор о продужењу прелазног режима.
palata srbije dnevnik.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Учесницима је пренета информација да је са удружењима фриленсера договорено да постојећи модел опорезивања настави да се примењује до ступања на снагу нових правила.

С тим у вези, постигнут је договор о продужењу прелазног режима, који даје додатни простор и временски период за припрему предлога нове регулативе, у чијој ће припреми учестовати све заинтересоване стране, саопштено је из Владе Србије.

Како се наводи, на састанку је покушано да се тачно дефинише појам „фриленсер“ и како га најједноставније препознати у домаћем законодавству. Такође, било је речи и о законској регулативи ове делатности у земљама Европске уније, као и у земљама региона.

Радној групи прикључено је и треће удружење фриленсера, што значи да ову радну групу сада сачињавају три удружења фриленсера, као и представници владе, Министарства финансија, Пореске управе, Народне банке Србије и невладиног сектора.


Погачар: И наредне године неопорезиви део биће 530 евра

Председник Удружења радника на интернету (фриленсери) Миран Погачар рекао је да је Влада Србије прихватила њихов захтев да се важећи порески третман за фриленсере примењује и наредне године.

Како је Погачар објаснио за Танјуг, то значи да неопорезиви месечни приход износити 530 евра, а не 18.300 динара.


Следећи састанак Радне групе за припрему предлога којим се решава статус фриленсера заказан је за петак, 26. новембар 2021. године, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести