Премијерка Молдавије: Извршићемо уплату Гаспрому на време

КИШИЊЕВ: Премијерка Молдавије Наталија Гаврилита изјавила је вечерас да ће јануарски аванс за гас бити плаћем руском Гаспрому на време и у целости.
gasprom Tanjug/AP
Фото: Танјуг/АП

„Влада је нашла начин да плати Гаспрому аванс за јануар у износу од 63 милиона долара на време", рекла је Гаврилита после седнице владе, преноси Ројтерс.

Раније данас, влада у Кишњеву је саопштила да је Гаспром одбио захтев Молдавије да се одложи јануарски рок за плаћање гаса, што ту земљу приморава да уведе ванредно стање у енергетски сектор, а заменик премијерке Андреј Спину је рекао да је земља у стању да плати 38 милиона долара од укупног рачуна од 63 милиона долара.

Председница владе Наталија Гаврилита је, међутим, након састанка кабинета саопштила да ће Молдавија повући буџетска средства да би платила пун износ.

Додала је да ће влада одложити националном гасном предузећу Молдовагаз обавезу уплате ПДВ-а и трансферисати у буџет те компаније средства која су раније била намењена за компензовање високих рачуна становништва.

У претходном саопштењу извршне власти Молдавије је било најављено да ће влада сутра затажити од парламента да уведе ванредно стање, чиме би она добила широка овлашћења за управљање енергетским сектором, попут преусмеравања испорука гаса са индустрије на домаћинства и коришћења буџетских средстава за плаћање горива.

Молдавија и Гаспром су постигли петогодишњи споразум о снабдевању гасом који је почео да се примењује 1. новембра, и којим се, поред осталог, предвиђа авансно плаћање сваког 20-ог у месецу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести