Препоруке ММФ-а државама за борбу против последица короне

ВАШИНГТОН: Главни економиста Међународног монетарног фонда (ММФ), Гита Гопинат, сматра да ће владе широм света морати да примене "замашне" циљане фискалне, монетарне и финансијске мере на тржиштима у борби против економских последица од убрзог ширења коронавируса.
korona virus, tanjug ap
Фото: Пандемија корона вируса Фото: Tanjug (AP Photo/Vincent Yu)

У блогу објављеном на веб сајту ММФ-а, Гопинат је навела да њена главна препорука укључује директно стављање веће количине готовине на располагање домаћинствима и предузећима, преноси Ројтерс.

Веће снижавање каматних стопа може улити поверење, али би та мера била ефикасан покретач привредне активности тек када се услови пословања нормализују, додала је она.

Домаћинствима и предузећима која трпе поремећаје у снабдевању и пад тражње могла би да се дају новчана средстава, субвенције за плате и пореске олакшице, што би људима помогло да задовоље своје потребе а предузећима да остану на површини и да не потону, написала је Гопинат.

Као пример је навела одлуку Италије да продужи рокове за плаћање корпоративног пореза пословним субјектима у подручјима погођеним епидемијом, као и одлуку Рима да додатним средствима ојача платни фонд за подршку радницима који су престали да раде због карантина и ограничења путовања.

Јужна Кореја је такође увела субвенције за плате малим трговцима и повећала накнаде за кућну негу и за тражиоце посла, док се Кина привремено одрекла доприноса предузећа за социјално осигурање, напомиње Гопинат.

Онима који су изгубили посао, могло би привремено да се продужи период трајања осигурања за случај незапослености, да се повећа накнада или ублажи критеријум о потребним квалификацијама за добијање посла, написала је економисткиња ММФ-а.

Тамо где плаћена боловања и одсуства због неге члана породице нису међу стандардним накнадама, владе би требало да размотре такву врсту финансирања како би се омогућило незбринутим радницима или њиховим неговатељима да остану код куће без страха да ће изгубити посао током епидемије, додала је Гопинат.

Према њеном мишљењу, централне банке би требало да буду спремне да обезбеде велику ликвидност пословним банкама и небанкарским финансијским компанијама, "нарочито онима које кредитирају мала и средња предузећа, која су можда мање припремљења да издрже један оштар поремећај“.

Владе би такође могле да понуде привремене и наменске кредитне гаранције за краткорочне потребе за ликвидношћу таквим фирмама, а регулатори финансијских тржишта и супервизори би могли да охрабре кредиторе да понуде привремено и временски ограничено продужење рочности кредита, закључила је Гопинат, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести