Приходи Алибабе скочили 34 посто, на 22,2 милијарде долара

ПЕКИНГ: Кинеска Алибаба Група је објавила данас прелиминарне податке о приходима и профиту за први квартал текуће фискалне године, завршен у јуну, који су надмашили очекивања тржишта.
dolari pixabay
Фото: pixabay.com

Укупни приходи компаније порасли су за око 34 посто на 153,75 милијарди јуана (22,2 милијарде долара), док су аналитичари предвиђали да ће износити 147,77 милијарди јуана (21,3 милијарди долара), преноси Ројтерс.

Ипак, ово је још увек мање од раста од 42 процента, који је забележен у истом кварталу прошле године.

Добрим пословним показатељима је допринео прелазак људи на онлајн куповину и рад од куће у условима пандемије корона вируса, што је се одразило на раст Алибабиних основних делатности - електронске трговине и рачунарства у облаку.

Приход Алибабе из основне делатности, интернет трговине, скочио је за 34 посто на 133,32 милијарде јуана (19,27 милијарди долара) у првом кварталу.

"Наша основна трговинска делатност се у потпуности опоравила до нивоа пре ковида-19 широм земље, док су приходи од рачунарства у облаку порасли за 59 процената у односу на претходну годину", навела је у саопштењу главна финансијска директорка Меги Ву.

Нето зарада Алибабе која се приписује акционарима који поседују обичне акције (с правом гласа) порасла је на 47,59 милијарди јуана (6,87 милијарди долара) у односу на прошлогодишњих 21,25 милијарди јуана (3,07 милијарди долара).

Аналитичари су очекивали зараду од 13,78 јуана по АДС-у (1,99 долара), према подацима Рефинитива.

Акције компаније које котирају на Њујоршкој берзи су кренуле узлазном путањом након ове вести, а од почетка године до данас су увећале вредност за 23 процента.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести