Приватизација Петрохемије решење, радници очекују боље плате

НОВИ САД/ПАНЧЕВО: Прошлонедељне најаве државног врха о приватизацији ХИП „Петрохемија” представници репрезентативних синдиката у тој компанији оцењују као позитивне јер сматрају да воде ка бољој перспективи за даљи рад те компаније, односно ка већим платама и бољим условима рада.
petrohemija, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Приватизација државне „Петрохемије” очекује се већ дуже од десет година, рекао је за Танјуг Милан Шушњар из Синдиката инжењера и техничара УГС „Независност”.

Како је додао, овог пута се види да се иде у правцу завршавања приватизације „Петрохемије”.

Све је урађено да би се та приватизација завршила на позитиван начин. А то значи да „Петрохемија” после приватизације настави да ради. У којем облику и с колико запослених –показаће време, вели Шушњар.

Додао је да је наставак рада „Петрохемије” најважнији, како за запослене, тако и за град Панчево, а да је због дохотка и прихода и држави битно да пословање те компаније буде сигурно.

Бранко Рашета из Синдиката „Правда” каже да је приватизација већ дуго тег око врата „Петрохемије”, и додаје да још немају информацију о детаљима разговора с руском страном.

Сви синдикати ће се борити да то буде достојанствено и за људе који ће можда морати да оду, да ли природним одливом или због технолошког вишка, а и да људи који остану да раде буду достојанствено плаћени и да њихов посао буде вреднован како треба, рекао је он.

Рашета каже да петрохемичари од приватизације очекују да по условима рада и платама буду изједначени с „Нафтном индустријом Србије”, с којом су и технолошки повезани.

Ако нас они преузму, да то буде као једна фабрика. Запослени очекују да добију накнаду за посао који раде – праведну и поштену, казао је он.

Приватизацију као најбоље решење за „Петрохемију” види и Новица Коцић из Самосталног синдиката „Петрохемије”.

Очекујемо да се Влада Србије определи о методу и начину приватизације и у складу с тим ће и синдикат радити на том плану, рекао је он.

Коцић сматра да синдикати у поступку приватизације највећи допринос треба да дају у бризи за технолошки вишак и будуће инвестиције у „Петрохемији”.


Од извоза 80 одсто прихода

ХИП „Петрохемија” је највећи произвођач петрохемијских производа у Србији и значајна компанија хемијске индустрије у Југоисточној Европи.

Осим Панчева, где производи на две локације, има погоне у Црепаји и Елемиру.

У интегрисаном петрохемијском комплексу могућа је производња више од 600.000 тона петрохемикалија годишње, а више од 80 процената прихода остварује се извозом, наводи се на компанијском сајту.

„Петрохемија” је деценијама у врху извозника из Србије, на листи десет највећих извозника често је једина српска компанија, а више година уназад послује с добитком.


Подсећа на то да се „Петрохемија” сада сваког дана исцрпљује јер остаје без кадрова, зато што радници због малих плата и услова рада напуштају ту компанију.

Имамо забрану запошљавања и не можемо да подигнемо зараде, што су два кључна елемента да би „Петрохемија” добро пословала и радила у просперитету. „Петрохемија” сада послује веома отежано, а приватизација би то разрешила, сматра он.

Додаје да је тренутно од 1.320 запослених, 1.200 незадовољних ситуацијом, док је само стотинак људи задовољно.

Приватизација би то разрешила јер би они који остају радили за пристојне плате и у пристојним условима, а они који морају – да оду на културан и достојанствен начин и да „Петрохемија” почне да функционише на тржишним принципима, закључио је он.

Током епидемије ковида-19 „Петрохемија” је наставила да производи уз до сада мањи број заражених, па синдикалци оцењују да је ситуација под контролом. Они наводе да компанија спроводи прописане мере, свакодневно заседа Кризни штаб, и да су запослени изузетно дисциплиновани.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести