Привлаче се високотехнолошке фирме које дају веће плате

Држава поново од 2014. године подстиче долазак страних инвеститора и даје субвенције.
investicije, pixabay.com
Фото: pixabay.com

У зависности од развијености општине у којој улажу и других критеријума, они могу рачунати на 3.000 до 7.000 евра по радном месту. Исто толико држава даје и под истим условима и домаћим инвеститорима.

Захваљујући томе, по подацима НБС-а, Србија је током 2017. године имала привлив страних директних инвестиција већи од две милијарде евра, што је знатно више него претходних година. Министар привреде Горан Кнежевић најављује да држава неће одустатити од субвенција по новоотвореном радном месту.

– Нема разлога да одустајемо од тог механизма јер су ефекти веома добри – рекао је Кнежевић. – То, наравно, не значи да нећемо подржавати и оне пројекте који не подразумевају отварање нових радних места јер су засновани на модерним технологијама. Напротив. Планирамо да кроз подстицаје или субвенције, подржавамо и такозване капитално-интензивне пројекте.

10.000 радних места страни инвеститори отворили лане

Исти став ових дана изнео је и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, додајући да је стратешка одлука Владе Србије да у наредном периоду, осим подстицаја инвестиција које запошљавају велики број људи у радноинтензивним индустријама, више инвестира у привлачење високотехнолошких компанија које ће запошљавати и боље плаћене високообразовне људе.

22 месеца довољна за враћање уложеног

– Досадашњи концепт привлачења великих иностраних компанија у Србију допринео је запошљавању великог броја радника и смањењу незапослености – објаснио је Чадеж. – Само у 2017. години у фабрикама страних инвеститора отворено је више од 10.000 радних места. У наредним годинама полако ће се мењати фокус, тако што ће Влада циљати инвеститоре који доносе савремене технологије, доприносе подизању технолошког нивоа српске привреде, омогућавају нашим фирмама да се интегришу у њихове добављачке ланце и које ће ангажовати восокообразоване раднике са знатно већим зарадама. Стратешка одлука о привлачењу инвестиција полако ће се усмеравати на такве компаније јер је став и премијерке Ане Брнабић и министра Кнежевића да се не подстиче само отварање нових радних места већ и инвестиције компанија које доносе савремене технологије, као и да се, осим страних, стимулишу и домаћа улагања. 


Стране инвестиције могу расти

У анализи Фискалне стратегије за ову годину, с пројекцијама за 2019. и 2020, Фискални савет Србије сматра да ће прилив страних директних инвестиција бити већи од државног плана. Наиме, у Фискалној стратегији на страни финансирања платног биланса прогнозира се да ће у овој години доћи до смањења страних директних инвестиција с 2,1 милијарде евра – колико је било 2017. на испод две милијарде, а ФСС сматра да је то претерано конзервативна прогноза. Нема разлога да се прилив СДИ смањи, сматра ФСС јер европске земље које су убедљиво највећи инвеститори у Србији, бележе најбржи привредни раст од избијања кризе па нема разлога да смањују улагања у нашу државу. Уз то, наглашава ФСС, Влада Србије најављује да ће у наредним годинама радити на унапређењу привредног амбијента и приватизацији преосталих државних предузећа и банка, што би морало довести још више инвеститора.


Челник ПКС-а делимично прихвата став који се често чуо у јавности – да држава даје велике субвенције по радном месту инвестоторима из радно интензивних индустрија у којима се људи запошљавају на једноставнијим и самим тим мање плаћеним пословима.

– То јесте био случај у претходном периоду, када нам је било важно да се смањи незапосленост, што је и постигнуто. Такве инвестиције и даље ће се подстицати, али пре свега у мање развојеним крајевима, у којима је незапосленост највећа. Међутим, добро је што је међу компанијама које сада долазе и с којима се преговара све више оних које српској привреди доносе савремене процесе – рекао је Чадеж.

Да нема разлога за негативан став према политици субвенционисања, сматра Чадеж, потврђује и чињеница да се свака субвенција, односно инвестиција државе у нове инвестиције, врати у државни буџет у року од 18 до 22 месеца.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести