Привредни раст Француске 0,2%, инфлација рекордна

ПАРИЗ: Француска привреда је остварила слаб раст у трећем тромесечју услед стагнирања потрошње домаћинстава, док је инфлација снажно скочила у октобру.
pariz pixabay
Фото: pixabay.com

Бруто домаћи производ Француске је порастао у периоду јул-септембар за 0,2 одсто, што се поклапа с тржишним очекивањима, показали су данашњи прелиминарни подаци државне статистичке агенције ИНСЕЕ, преноси Ројтерс.

Истовремено, потрошачке цене су у октобру порасле за 1,3 посто на месечном нивоу, према хармонизованом индексу Европске уније, подстакнута растом цена нафтних деривата и хране.

Међугодишња стопа инфлације у другој највећој економији еврозоне износила је у октобру 7,1 проценат у односу на 6,2 одсто месец дана раније, саопштио је ИНСЕЕ, чиме је надмашила претходни рекорд од 6,8 посто забележен у јулу.

Октобарски узлет инфлације уследио је после два узастопна месеца успоравања раста потрошачких цена. Француска је прошла боље од својих суседа у погледу инфлације, мада неки економисти упозоравају да ће се последице њене велике потрошње на општу подршку домаћинствима осетити касније.

Француски старистички подаци долазе дан након што је Европска централна банка поново подигла своје каматне стопе, страхујући да убрзани раст потрошачких цена постаје укорењен. ЕЦБ је подигла камату на депозите банака положене код ње за 75 базних поена на 1,5 одсто, на највиши ниво од 2009.

ИНСЕЕ је почетком овог месеца прогнозирао да ће раст у последња три месеца 2022. стагнирати.

Француски председник Емануел Макрон је у једном новинском интервјуу упозорио у октобру креаторе политике на „урушавање потражње“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести