Продаја нових аутомобила у Европи пала 7,1% у октобру

БРИСЕЛ: Продаја нових аутомобила у Европи пала је у октобру за 7,1 посто на годишњем нивоу, на 1,13 милиона јединица, након благог раста месец дана раније, према подацима Европске асоцијације произвођача аутомобила (АЦЕА).
voznja automobil volan pix
Фото: Pixabay.com

То је последица поновног увођења мера ограничења с циљем сузбијања другог таласа корона вируса широм континента, преноси Ројтерс и прецизира да октобарски подаци о новим регистрацијама возила обухватају Европску унију, Британију и земље Европске асоцијације слободне трговине (ЕФТА).

Негативне резултате је забележило пет највећих европских тржишта.

Продаја у Шпанији и Француској се стропоштала а 21, односно 9,5 посто, респективно, док су Италија, Немачка и Велика Британија забележиле умеренији пад од 0,2 процента, 3,6 и 1,6 одсо, респективно.

Продаја аутомобила Фолксваген групе и Пежо-Ситроена потонула је прошлог месеца за 7,5, односно 5,3 процента, респективно, док је Рено забележио благи раст од 0,5 посто.

Произвођачи луксузних аутомобила такође су у октобру регистровали негативан тренд, при чему је продаја БМW-а пала за 11,8 одсто, а конкрено Дајмлера за 7,2 процента.

Европске владе раде на спасавању ауто-сектора који је тешко погођен колапсом тражње узрокованим кризом корона вируса.

Немачка је саопштила ове недеље да ће издвојити 3,0 милијарде евра за подршку развоју и производњи аутомобила с погоном који не угрожова глобалнун климу.

Француска ће такође проширити мере помоћи грађанима за куповину нових аутомобила, док ће италијанска влада издвојити стотине милиона евра за подршку аутомобилском сектору.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести