Продато бродоградилиште из Перлеза

ЗРЕЊАНИН: Бродоградилиште „Шипјард Бомекс 4М” из Перлеза у стечају продато је на јавном надметању по почетној цени од 177 милиона динара, потврдио је стечајни управник Душан Лазић.
 Brodogradilište iz Perleza Foto: Ž. Bugarski
Фото: Бродоградилиште из Перлеза Фото: Ж. Бугарски

По његовим речима, нови власник бродоградилишта у Перлезу је постала београдска компанија „Рубикон шипинг компани”.

Бродоградилиште је продато као правно лице, односно продата је целокупна имовина, коју чине грађевински објекти, производна хала, кантина с гардеробом, управна зграда…

„Рубикон шипинг компани” је пре три године купио и зрењанинско бродоградилиште „Бегеј” у стечају. Та компанија се тада представила као регионални лидер у речном транспорту, специјализован за безбедан и поуздан превоз хемикалија и нафтних деривата. 

Дугогодишње искуство и резултати пословања су допринели да „Рубикон шипинг компани” завреди статус пожељног превозника великих нафтних компанија, рафинерија и трговаца (ОМВ, МОЛ, НИС и други). У плану је да управо бродоградилиште „Бегеј” буде локација на којој ће се спроводити процес реконструкције и модернизације флоте којом располаже „Рубикон шипинг компани”, који  је основан 2007. године у Београду и управља флотом од 14 пловила, капацитета 25.990 тона. 


Послују по Европи

Нови власник бродогарадилишта из Перлеза “Рубикон Шипинг Компани послује у бројним европским државама (Украјина, Румунија, Бугарска, Хрватска, Србија, Аустрија, Немачка, Холандија, Белгија и друге).

У свом пословању уважава све стандарде и законе Европске уније. У 2015. години компанија је транспортовала 679.000 тона нафтних деривата”, наведено је тада у саопштењу ове компаније.


Стечај у бродоградилишту „Шипјард Бомекс 4М“ отворен је у фебруару 2018. године, и то управо на предлог те фабрике. У предлогу је наведено да су рачуни стечајног дужника били у непрекидној блокади у претходне три године на износ од 172 милиона динара, да је компанија презадужена и да је укупан губитак у претходним годинама износио више од 1,7 милион динара.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести